Share the post "Znaczenie zbóż w procesie odchudzania"
- Podziel się...
Zboża są bogate w różne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dostarczania energii potrzebnej do ćwiczeń fizycznych i codziennych czynności.
Choć należą do grupy węglowodanów, nie należy ich całkowicie eliminować z diety, nawet gdy celem jest utrata wagi.
Ważne jest, aby wiedzieć, jak wybrać idealne zboża do przechowywania i te, które powinny być natychmiast wykluczone z rutyny diety.
JAKIE SĄ
Zboża są często i niesłusznie uważane za czarne charaktery w procesie odchudzania. Bogate w witaminy i minerały oraz o niskiej zawartości tłuszczu, są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i są wręcz sprzymierzeńcami w budowaniu zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
W tym celu musimy jedynie wybrać te najbardziej odpowiednie: odstawić na bok te rafinowane i zdecydować się na te pełnoziarniste. Dzieje się tak dlatego, że mają one znacznie większe ilości błonnika, a także innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak selen, cynk, miedź, magnez, fosfor oraz witaminy B i E.
Ta kompozycja przynosi szeroki zakres korzyści, które pomagają w utracie wagi.
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z WYKORZYSTANIA ZBÓŻ
- Zwiększenie uczucia sytości
- Kontroluj poziom glukozy i w konsekwencji zmniejszaj produkcję insuliny
- Pomagają organizmowi wchłaniać mniej tłuszczu
- Regulacja tranzytu jelitowego
6 ZBÓŻ, KTÓRE WARTO WŁĄCZYĆ DO SWOJEJ DIETY
OATS
Jako otręby, płatki czy nawet mąka, owies jest jednym z najprostszych zbóż do włączenia do diety i ma ogromną zdolność dawania uczucia sytości. Bogaty w rozpuszczalny błonnik, szczególnie beta-glukan, pomaga kontrolować glukozę, dzięki czemu unika skoków insuliny odpowiedzialnych za gromadzenie się tłuszczu w organizmie.
Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec wystąpieniu cukrzycy. Jest również bogaty w żelazo, potas, fosfor, magnez i wapń, co świadczy o jego znaczeniu w budowaniu zdrowej diety.
QUINOA
Bardzo bogata w białko, quinoa jest jednym z najważniejszych zbóż dla wzmocnienia i regeneracji mięśni. Ten superfood zawiera również duże ilości błonnika, który daje organizmowi uczucie sytości, a co za tym idzie, ułatwia odchudzanie.
Jego zaletą jest także brak glutenu oraz zmniejszona ilość tłuszczów (posiada tłuszcze nienasycone takie jak omega-3 i omega-6, oba zdrowe dla organizmu).
CENTEINOA
Podobnie jak owies, żyto również pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapobiega skokom insuliny. Dodatkowo jest bogaty w błonnik, który ma dużą zdolność do wchłaniania wody, dzięki czemu rozszerza się i daje szybkie uczucie sytości.
CEVADA
Bezglutenowy i bogaty w jod, który działa bezpośrednio na tarczycę, jęczmień pomaga kontrolować hormony, a w konsekwencji pomaga zapobiegać wahaniom wagi. Ponadto wysoki poziom witaminy B12 pomaga przyspieszyć metabolizm i stymuluje produkcję energii, co ułatwia spalanie tłuszczu.
Jęczmień jest również jednym ze zbóż, które najbardziej wspomaga proces trawienia i dobre funkcjonowanie jelit, zapobiegając zatrzymywaniu płynów i w konsekwencji obrzękom.
RYŻ PEŁNOZIARNISTY
Prosta łuska w brązowym ryżu sprawia, że jest on bardziej kompletny i zdrowszy niż zwykły biały ryż. To zboże jest bogate w błonnik, który w kontakcie z płynami w żołądku tworzy gumę, dzięki której trawienie trwa dłużej.
► Dowiedz się o znaczeniu błonnika tutaj.
Skutkuje to wolniejszym przyswajaniem cukrów oraz kontrolą produkcji insuliny i gromadzenia się tłuszczu brzusznego. Włókna te pomagają również regulować pracę układu pokarmowego i dają uczucie sytości w żołądku.
BULGUR
Bogaty w białko, błonnik i przeciwutleniacze, ale o niskiej zawartości tłuszczu i bezglutenowy, bulgur jest kolejnym zbożem, które powinieneś uwzględnić na swojej liście zakupów. To bogactwo odżywcze powoduje kontrolę produkcji insuliny, a także prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy i przedłużone uczucie sytości.
Zobacz także:
- Owies: właściwości i zalety jego spożywania
- Zalety quinoa
- Żywność odchudzająca
- Zbilansowana dieta: jak sobie radzić?