Share the post "Czy sałatka owocowa jest tucząca?"
- Share...
Sałatka owocowa to jeden z najpopularniejszych deserów, gdy celem jest zdrowie i kontrola wagi. Ale czy jest to prawidłowa opcja?
Sałatka owocowa jest, skutecznie, składa się z owoców, wydając się, na pierwszy rzut oka, niewinne i doradzane.
W rzeczywistości, w porównaniu do słodyczy i innych rodzajów deserów, sałatka owocowa jest bardziej zalecaną opcją, ponieważ jest zwykle zrównoważona i ma niską wartość energetyczną.
Jednak ocena sałatki nie zawsze jest łatwa, ponieważ skład odżywczy porcji może się bardzo różnić w zależności od jej składników.
Dlatego to, czy sałatka owocowa jest wskazana, zależy od dwóch czynników: ilości użytych owoców oraz dodatków dodanych do sałatki.
Porcje i ilość owoców
Dobra sałatka z założenia ma dużą różnorodność owoców, a z tą różnorodnością wiąże się spożycie dużej ilości owoców.
Tu właśnie leży jedna z głównych trudności w jedzeniu sałatki owocowej w sposób zbilansowany, ponieważ przez to traci się kontrolę nad tym, ile porcji owoców się zjada i czy ta liczba jest zgodna z zaleceniami.
1 porcja owoców odpowiada:
- 1 małe jabłko (100g)
- 1 mała gruszka (140g)
- 1 małej pomarańczy (180g)
- 1 Banan Madeira (100g)
- 10 średnich truskawek (250g)
- 5 średnich medlarów (150g)
- 1 mała brzoskwinia (140g)
- 2-3 śliwki (55g)
- 12 jagód (90g)
- Pół mango (90g)
- 2 małe kiwi (130g)
- 1 Plasterek ananasa (120g)
- 1 Plaster melona lub arbuza (200g)
- 2 Plasterek kantalupy (200g)
- 1 średniej wielkości persymona (90g)
- 2 Małe mandarynki (160g)
- 24 Małe czereśnie (100g)
- 16 Malin (240g)
To powiedziawszy, przygotowując sałatkę owocową, należy użyć porcji owoców odpowiadających liczbie osób, dla których sałatka jest przeznaczona. Innymi słowy, jeśli sałatka jest przeznaczona dla 5 osób, powinieneś użyć 5 porcji owoców.
Jeśli chcesz zrobić sałatkę owocową tylko dla siebie, inną opcją jest podzielenie sałatki na poszczególne porcje po przygotowaniu i przechowywanie tych nie zjedzonych w danym momencie w lodówce.
Sałatka owocowa powinna być spożywana jako przekąska między głównymi posiłkami lub na śniadanie, a nie jako deser podczas obiadu lub kolacji.
Dodatki
Do sałatki owocowej często dodawane są składniki, które czynią ją mniej wskazaną.Dlatego podczas przygotowywania sałatki należy unikać migdałów, płatków śniadaniowych, płatków owsianych, mleka skondensowanego, bitej śmietany i soków, a także innego rodzaju polew.
Dlatego też sałatka owocowa powinna składać się wyłącznie z, jak sama nazwa wskazuje, owoców.
Dodatkowo należy zawsze unikać używania cukru, miodu, porzeczek i innych substancji w celu uczynienia sałatki słodszą. Naturalnie słodki smak owoców powinien wystarczyć, aby nasycić Cię w chwilach największego łakomstwa.
Zdrowe triki, dzięki którym Twoja sałatka owocowa będzie smaczniejsza
Po tym, jak wiesz, że wszystkie wyżej wymienione dodatki powinny być wykluczone, możesz zastanawiać się, jak to możliwe, aby Twoja sałatka była smaczna.Poznaj tutaj kilka trików, dzięki którym Twoja sałatka będzie maksymalnie apetyczna, bez uszczerbku dla jej składu odżywczego:
- Używaj sezonowych owoców, jeśli tylko jest to możliwe, ponieważ są one smaczniejsze;
- Wybieraj owoce o tym samym stopniu dojrzałości, a najlepiej świeżo dojrzałe, nie przejrzałe, aby nie rozpadały się podczas krojenia i mieszania;
- Mieszaj owoce o różnych kolorach i fakturach, aby cieszyć oko i podniebienie;
- Ze wszystkich owoców usuń grudki i skórki;
- Pokrój owoce równomiernie, tak aby wszystkie kawałki tego samego kawałka były podobnej wielkości i kształtu;
- Użyj równoważnych ilości różnych owoców, aby uzyskać zrównoważoną sałatkę;
- Doprawić sałatkę owocami cytrusowymi, takimi jak cytryna lub pomarańcza, które nie tylko spowalniają utlenianie owoców, ale także intensyfikują ich smak;
- Użyj aromatycznych ziół, takich jak mięta i bazylia oraz przypraw, takich jak cynamon, aby nadać sałatce szczególny smak.
Przepisy na sałatki owocowe
Tradycyjna sałatka owocowa (6 porcji)
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 gruszka
- 1 brzoskwinia
- 10 truskawek
- 1 banan
- Pół cytryny
- Cynamon
Sałatka z owoców egzotycznych (6 porcji)
- 2 kiwi
- Pół mango
- 1 pomarańcza
- 1 plasterek ananasa
- 10 truskawek
- Pół papai
- Pół cytryny
- Liście mięty do smaku
Wskazówki (dla obu sałatek):
- Wycisnąć pomarańczę aż do uzyskania soku;
- Owoc umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kwadraty;
- Wymieszać owoce i skropić sokiem z połowy cytryny i pomarańczy;
- Dodać wybrane przez siebie przyprawy i zioła.
Zobacz także:
- Czy owoce powodują tycie?
- Owoce egzotyczne: właściwości i korzyści
- Owoce sezonowe: więcej smaku, więcej korzyści
- Suszone owoce: zdrowa "przekąska"?