Share the post "Jak zrobić zdrową kolację świąteczną"
- Podziel się...
Nie tracąc tradycji, istnieją pewne małe zmiany, które robią różnicę w spożyciu kalorii i mogą być brane pod uwagę podczas gotowania świątecznego obiadu.
Należy zachować szczególną ostrożność podczas gotowania
Wygraj robota kuchennego!Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste. Oszczędzaj czas i pieniądze oraz baw się podczas gotowania! Chcę wygrać robota kuchennego!
- Zastąp cukier słodzikiem (na przykład stewią);
- Zamiast zwykłego mleka użyj odtłuszczonego;
- Zawsze, gdy używa się jaj, należy dać pierwszeństwo większej ilości białek;
- Rozważ upieczenie niektórych słodkości w piekarniku zamiast ich smażenia;
- Cynamon jest termogenikiem, czyli przyspiesza wydatkowanie kalorii przez organizm i zwiększa metabolizm. Wykorzystaj go do posypywania swoich deserów;
- Używaj opcji pełnoziarnistych, tak jak w przypadku tostów francuskich, używaj chleba razowego;
- Użyj aromatycznych ziół i odrobiny pieprzu. Sól nie jest dobrym przyjacielem.
Po przygotowaniu i równie ważnym jak jego konfekcja jest rytuał posiłku. Zostawiamy Wam kilka wskazówek, abyście nie stracili głowy podczas świątecznej kolacji.
Przy stole: 10 wskazówek
- Zacznij posiłek od dobrej miski zupy, aby opanować apetyt;
- Podawaj sobie tylko raz, preferując większą porcję warzyw i białka;
- Nie nadużywaj napojów alkoholowych, są bardzo kaloryczne;
- Dbaj o nawodnienie organizmu:
- pić napary (zielona herbata, skrzyp, karczoch...) między posiłkami;
- Deser jedz zaraz po obiedzie i na małym talerzu, w ten sposób nadal będziesz zadowolony i nie nałożysz sobie zbyt wiele na talerz;
- U miarkowanie
- oliwa z oliwek, choć jest częścią podstawy diety śródziemnomorskiej, powinna być spożywana z umiarem;
- Spróbuj słodkiego ziemniaka, zamiast tradycyjnego;
Jedz owoce, takie jak ananas, o właściwościach moczopędnych i odtruwających, jako deser i między posiłkami;
- Chociaż te dni spędzamy głównie w zaciszu naszych domów, i aby zrekompensować pewne odstępstwa w diecie, skorzystaj z okazji, aby zebrać rodzinę i wybrać się na spacer, aby zobaczyć świąteczne światła.
- Zwiększ aktywność fizyczną w tych tygodniach, robiąc więcej spacerów lub joggingu i chodząc na siłownię
Zdrowy przepis
Vida Ativa podaje przepis na przyjazne dla talii tosty francuskie, które możesz podać podczas świątecznego obiadu. Na 8 kromek zrumienionych w piekarniku użyj następujących składników.- Składniki - chleb razowy
- kromki chleba razowego
- 2 jajka
- 3 ły żki
- stołowe
- stewii150ml lekkiego napoju sojowego cynamon
- (sproszkowany i na patyku)
- cytryna
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek do wysmarowania formy
- Metoda przygotowania
- W rondelku umieścić mleko, stewię, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Ubij razem dwa jajka.
Następnie każdą kromkę chleba przepuść przez ugotowane mleko i jajko. Następnie ułóż wszystkie plastry na blasze do pieczenia, wcześniej posmarowanej oliwą z oliwek.
-
Na koniec wstawiamy je do piekarnika na 15 minut, przewracając, aby zrumieniły się z obu stron.
Gdy będą gotowe, posypać cynamonem.
Świąteczna kolacja jest uważana za jeden z najbardziej magicznych okresów w roku i nie powinna być naznaczona ograniczeniem, ale świadomym i radosnym jedzeniem, razem z najbliższymi. Nakarm swoje serce!
Czy chcesz wygrać karty podarunkowe o wartości 50 funtów? Dowiedz się, jak to zrobić!
Zobacz także:
- 6 Zdrowych przepisów na typowe świąteczne słodyczeZdrowe
- , spersonalizowane
- kosze świąteczne
- : zrób własne5 Sp osobów na
- rodzinne spędzanie czasu świątecznegoDrogie prezenty świąteczne
- dla całej