Share the post "5 przepisów na lody, które odświeżą Twoje lato"
- Share...
Lato woła o lody!
Są smaczne i bardzo świeże, idealne na ochłodzenie gorących letnich dni. I nie ma osoby, która mogłaby się im oprzeć. Od najmniejszych do najbardziej dorosłych, wszyscy uwielbiają dobre lody.
Ale kto powiedział, że trzeba wyjść z domu i szukać lodziarni, aby zaspokoić swoje łaknienie? Wcale nie.
Istnieją bardzo proste i smaczne przepisy na lody, które możesz zrobić sama w domu. Idealne, aby zaskoczyć swoich przyjaciół i rodzinę, a po drodze poczęstować się świeżo zrobionymi lodami.
Przepisy na lody, które trzeba wypróbować
1. Lody z bananów i ciemnej czekolady
To jeden z pięciu przepisów na lody, którymi podzieliła się Tajemnicza Para. Bardzo kremowe i - co bardzo ważne - niskokaloryczne przepisy na lody.
- Składniki -.
- 1 ½ średnich bananów, dojrzałych, pokrojonych w plasterki i zamrożonych
- 3 łyżki stołowe kakao w proszku (bez cukru)
- 2 łyżki stołowe śmietany
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Sposób przygotowania
- Zacznij od rozgniecenia zamrożonych bananów (możesz to zrobić w Thermomixie - prędkość 6 - lub użyć robota kuchennego), aż uzyskasz kremową konsystencję.
- Następnie dodaj kakao, śmietankę i wanilię i ubijaj jeszcze przez kilka sekund.
- To już wszystko. Teraz wystarczy włożyć go do zamrażarki, aż osiągnie idealną konsystencję.
2. Lody ananasowe
Ananas idzie z latem, a jeszcze lepiej idzie z lodami. I właśnie dlatego, jeśli mówimy o przepisach na lody, nie mogliśmy pominąć przepisu na lody ananasowe. Propozycja pochodzi z bloga Food From Portugal.
- Składniki .
- 500g ananasa
- 3 żółtka
- 200 ml bitej śmietany
- 1 łyżka cukru (do ubicia śmietany)
- 100g cukru
- Metoda przygotowania
- Na początek obierz ananasa i pokrój go na kawałki.
- Następnie umieść ananasa w blenderze i miksuj, aż powstanie krem.
- Ubijamy śmietanę (przed użyciem musi być w lodówce przez około 20 minut) z łyżką cukru na sztywno i odstawiamy do lodówki.
- Następnie za pomocą miksera ręcznego ubijamy żółtka z cukrem, aż uzyskamy gąbczastą masę.
- Gdy masa będzie miała gąbczastą konsystencję, zmniejsz obroty, dodaj przygotowany na początku krem ananasowy i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
- Teraz pozostaje już tylko przełożyć lody do miski i umieścić w zamrażarce, aby się zestaliły. Wskazane jest pozostawienie go w zamrażarce na około sześć godzin lub na całą noc.
3. Lody wegańskie
Ta propozycja pochodzi z bloga Made By Choices.
- Składniki -
Do lodów.
- 2 zamrożone dojrzałe banany
- ½ do 1 dojrzałego mrożonego mango
Dla polew:
- Kawałki świeżego dojrzałego mango
- ⅓ filiżanki malin
- Pistacje (do smaku)
- Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej zamrozić banany i mango.
- A teraz przygotowanie lodów. Rozgnieć maliny w robocie kuchennym lub blenderze i odstaw na bok.
- Następnie włóż do robota kuchennego zamrożone banany i mango i zmiksuj je osobno (stopniowo zwiększaj prędkość, aż będą całkowicie rozdrobnione). Skrobać po bokach miski, aby usunąć wszelkie przywarte owoce. Zmiel, aż uzyskasz jednorodny krem.
- W misce ułożyć na przemian warstwę lodów bananowych i mango oraz kilka kawałków świeżego mango.
- Gdy lody znikną w całości, skropić sosem malinowym i posypać pistacjami. I już jest gotowy do jedzenia. Oczywiście można je również przechowywać w zamrażarce.
4. Lody z czarnych nasion sezamu
Jeśli szukacie lekkich przepisów oto kolejna opcja. Przepis pochodzi z bloga Miss Kale.
- Składniki -.
- 400 ml mleka kokosowego
- ½ filiżanki nasion czarnego sezamu
- 1 banan
- 1 łyżka naturalnego słodzika (lub cukru kokosowego)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Świeże plastry pomarańczy mandarynki (do podania)
- Sposób przygotowania.
- To jest naprawdę (naprawdę) proste. Pierwszym krokiem jest umieszczenie nasion sezamu w blenderze i zmielenie ich na drobną mąkę.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż powstanie gładka, kremowa masa.
- Na koniec umieść mieszaninę w misce i pozostaw w zamrażarce, aż się zestali.
5. Lody jogurtowe o smaku kawowym
W Pamiętniku Dietetyka jest kilka smacznych i zdrowych przepisów na lody. To jest jeden z nich.
- Składniki -.
- 3 zwykłe, niskotłuszczowe jogurty
- 75ml odtłuszczonego mleka
- 35g kawy rozpuszczalnej (lub bezkofeinowej)
- 150g lekkiego dżemu truskawkowego (opcjonalnie)
- Słodzik do gotowania (odporny na wysokie temperatury) q.b.
- Sposób przygotowania
- Doprowadzić patelnię do wrzenia i wymieszać odtłuszczone mleko z kawą rozpuszczalną i słodzikiem (do smaku). Dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia.
- Ubij jogurty w pojemniku, który można umieścić w zamrażarce.
- Następnie dodać mieszankę mleka i kawy (już zimną) do jogurtów i stale mieszać, aż powstanie gładka masa.
- Natychmiast umieścić masę w zamrażarce i pozostawić do zastygnięcia, mieszając od czasu do czasu (co 20-30 minut), aby zapobiec stwardnieniu i tworzeniu się kryształków lodu.
- Kiedy będzie gotowa, po prostu podawaj. Umieść gałki lodów w miseczkach. Podawać z lekką konfiturą truskawkową (lub inną) i udekorować ziarnami kawy.
Smacznego!
Zobacz także:
- Zdrowe desery z owocami
- Przepisy na zdrowe desery
- Przepisy na plażę
- Lekkie przepisy na lato