Share the post "4 przepisy na naleśniki w Thermomixie"
- Share the post
Roboty kuchenne "przybyły, zobaczyły i zwyciężyły".
A jeśli chodzi o te małe maszyny, to Thermomix jest tym, który najbardziej "przyprawia o trzepotanie serc".
A jeśli już podaliśmy przepisy na naleśniki, to teraz podamy kilka przepisów na naleśniki w Thermomixie.
Crepes w Thermomixie: 4 przepisy do wypróbowania
1. Szpinak, łosoś i rukola - naleśniki
Przepis znajduje się na blogu Świat Przepisów Thermomix.
- Składniki -
Na ciasto:
- 50g wody
- 10g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 100g mąki z quinoa
- 10g świeżych liści szpinaku
- Olej kokosowy do smaku (do smażenia)
Dla nadzienia:
- 10g oliwy z oliwek
- 5g octu
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g miodu
- 1 szczypta grubej soli
- 1 szczypta pieprzu
- Łosoś wędzony do smaku (do podania pokrojony w paski)
- Liście rukoli do smaku (jako dodatek)
- Sposób przygotowania
- Zacznij od makaronu. Po prostu dodaj wodę, oliwę, jajka, mąkę i szpinak do Thermomixa i mieszaj przez 20 sekund na prędkości 9.
- Następnie posmaruj patelnię (najlepiej nieprzywierającą) oliwą i podgrzej na małym ogniu.
- Następnie umieścić porcję ciasta na patelni i smażyć do uzyskania złotego koloru. Odwróć naleśnik na drugą stronę (na kolejną minutę) i wyjmij.
- Powtarzaj tę czynność aż do zużycia całego ciasta.
- Następnie przygotuj sos do nadzienia. Umieść oliwę z oliwek, ocet, musztardę, miód, sól i pieprz w czystej misce Thermomixa i mieszaj przez 10 sekund na prędkości 5 i jest gotowy.
- Teraz wystarczy wypełnić naleśniki łososiem, rukolą i skropić wszystko miodowym winegretem.
2. Naleśniki z jagodami i ricottą
Również z Thermomixa, oczywiście. Tym razem przepis pochodzi ze strony ALIMENTA - Portugalskiego Stowarzyszenia Alergii i Nietolerancji Pokarmowych. -Składniki -
Na ciasto:
- 130g brązowego ryżu
- 75g mąki kukurydzianej
- 30g mąki sojowej
- 3 do 4 łyżeczek wodorowęglanu sody
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka nasion chia
- 20g margaryny
- 420g mleka
- Oliwa z oliwek do gotowania
Dla nadzienia z ricotty
- 250g sera ricotta
- 60g brązowego cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 20g mleka
- Borówki do smaku
- Sposób przygotowania
- Zacznij od zmielenia ryżu, kukurydzy i soi na prędkości 9 przez 1 minutę.
- Następnie dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj na prędkości 7 przez 15 sekund.
- Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj na prędkości 5 przez 20 sekund.
- Otwórz miskę i za pomocą szpatułki usuń nadmiar przyklejony do boku i ponownie miksuj przez kolejne 3 do 5 sekund. Następnie wyjmij i odstaw na 20 minut.
- Następnie przejdź do nadzienia. Zmiel cukier na prędkości 9 przez 50 sekund, rezerwując 20g cukru do wykorzystania na końcu.
- Dodaj pozostałe składniki oprócz borówek i miksuj na prędkości 6 przez 20 sekund.
- Teraz pozostaje już tylko ugotować naleśniki. Gotuj przez 15 minut na opcji odwróconej łyżki, prędkość 1.
- Dodaj borówki i ponownie wymieszaj, przez 1 minutę, na prędkości 2, z opcją odwróconej łyżki i pozostaw do ostygnięcia.
- Posmaruj patelnię odrobiną oliwy z oliwek i połóż porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadź po powierzchni patelni i smaż z obu stron.
- Na koniec wystarczy podać naleśniki, nadziane. Dodaj jeszcze trochę cukru i borówek na wierzch naleśnika i gotowe.
3. Marchewkowe naleśniki
Nie mogło zabraknąć przepisów z forum Vorwerk's World of Thermomix Recipes.- Składniki -
Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g marchewki
- 400 g mleka odtłuszczonego
- 2 jajka
- 150g mąki razowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i oliwa z oliwek do smaku
Dla nadzienia:
- 3 ząbki czosnku
- 750g brokułów
- 30g oliwy z oliwek
- 400g gotowanej piersi z indyka (lub szynki)
- Sos jogurtowy do smaku
- Sposób przygotowania
- Umieścić obraną i pokrojoną w plasterki marchew w misie Thermomix® i rozdrabniać przez 10 sekund na prędkości 9.
- Następnie dodać pozostałe składniki i mieszać przez 15 sekund na prędkości 6.
- Nasmarować nieprzywierającą patelnię oliwą z oliwek i ugotować naleśniki.
- W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Wystarczy umieścić ząbki czosnku i oliwę z oliwek w (czystej) misce i zmiksować wszystko przez 3 sekundy, na prędkości 5.
- Następnie umieść trzepaczkę motylkową i dodaj brokuły pokrojone w małe gałązki i zaprogramuj 25 minut w temperaturze 100º C, na opcji odwróconej łyżki, na prędkości łyżki.
- Na koniec dodajemy pierś z indyka pokrojoną w drobną kostkę (lub szynkę) i programujemy 4 minuty w 100º C, na prędkości odwrotnej łyżki.
- Teraz nadszedł czas na podanie. Wystarczy położyć naleśnik i wypełnić go mieszanką brokułów i indyka. Zwiń naleśnik i polej sosem jogurtowym.
4. Naleśniki Thermomix z nadzieniem z karmelizowanych jabłek
Kolejny z forum World of Thermomix Recipes.
- Składniki -
Dla ciasta naleśnikowego:
- 125g mleka
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżka margaryny (zmiękczona)
- 1 łyżeczka soli
- Masło (do posmarowania patelni)
Na nadzienie:
- 6 obranych jabłek
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- Cynamon w proszku do smaku
- Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania swoich naleśników. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w Thermomixie i zaprogramować 1 minutę na prędkość 5.
- Następnie po prostu je ugotuj. Umieść porcję ciasta na nieprzywierającej patelni (posmarowanej masłem) i smaż z obu stron. Powtarzaj ten proces, aż do wykorzystania całego ciasta.
- Następnie przejdź do nadzienia. Umieść jabłka w misie Thermomixa (czystej) i zacieraj przez 10 sekund na prędkości 5.
- Dodaj pozostałe składniki i programuj przez kolejne 5 minut, w temperaturze 100º C, prędkość 3.
- Gdy nadzienie będzie gotowe, podaj naleśniki. Naleśniki wypełnij mieszanką jabłek i posyp cukrem pudrem oraz cynamonem. Możesz je również podać z lodami, jeśli chcesz.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Jak zrobić naleśniki: najlepsze triki
- 3 słodkie i zdrowe przepisy na naleśniki
- Przepisy na wszystkie rodzaje naleśników
- 6 Blogów kulinarnych Thermomixa dla nowych doświadczeń w kuchni
- Thermomix: wszystko, co musisz wiedzieć