Share the post "5 Przepisów na placki z kurczaka, które pokochasz"
- Podziel się...
Placki z kurczaka to doskonała opcja na wykorzystanie resztek mięsa.
Oprócz tego, że są praktyczne i smaczne, idealnie nadają się na lekki i pożywny posiłek. Wystarczy, że towarzyszyć jej będzie sałata lub rukola z pomidorami.
Wypróbuj te przepisy!
Ponieważ gotowanie wymaga również kreatywności, a w kuchni można wykorzystać wszystko, przedstawiamy Wam 5 przepisów na placki z kurczaka, które będziecie chcieli wypróbować.
1. ciasto z kurczaka i dzikich grzybów
Prezenter telewizyjny Manuel Luís Goucha znany jest również ze swoich umiejętności kulinarnych. Na blogu O cabaré do Goucha prezenterka proponuje przepis, który obiecuje podbić wszystkich, którzy odważą się go spróbować.
- Składniki - .
- 2 krążki ciasta na pizzę (można użyć tych kupnych)
- 3 piersi z kurczaka bez skóry pokrojone w paski
- Dzikie grzyby (Pleurotte, pied de mouton i shitaké) grubo pokrojone
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 1 puszka obranych pomidorów pokrojonych na kawałki
- 1/2 małego kieliszka białego wina
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 gałązka świeżej kolendry, posiekana
- Metoda przygotowania
1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać paski kurczaka i zrumienić je z obu stron.
2. Wyjąć kurczaka i odstawić na bok.
3. Na tej samej patelni do użytej wcześniej oliwy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Pozostawić do gotowania, aż cebula będzie przezroczysta.
4. Następnie dodaj grzyby i pozwól im się zabarwić. Dodaj białe wino i pozwól mu się gotować, aż alkohol odparuje.
5. Teraz dodaj pomidory i gotuj jeszcze kilka minut, aby sos nieco zgęstniał.
6. Na patelnię dodajemy paski kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.
7. Dodać posiekaną kolendrę. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
8. Rozgrzej swój piekarnik do 180ºC.
9. Wyłóż naczynie do pieczenia, z ruchomym dnem, wysmarowane oliwą, krążkiem ciasta do pizzy. I nałożyć farsz z kurczaka i pieczarek.
10. 10) Przykryj formę drugim krążkiem ciasta, upewniając się, że brzegi dobrze przylegają. Na środku powierzchni ciasta wyciąć otwór, aby para wodna mogła się wydostać.
11. Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku, aż ciasto będzie ugotowane i złotobrązowe.
2. Placek z kurczaka z karmelizowaną cebulą
Dzięki propozycji szefa kuchni Continente można wykorzystać resztki kurczaka do zrobienia placka z kurczakiem, który będzie hitem w domu lub np. na pikniku.
- Składniki -.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 średnia marchew
- 1 opakowanie rukwi wodnej
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Biały ocet winny do smaku
- Metoda przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200º.
2. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i zrumienić na patelni z dodatkiem mżawki oliwy z oliwek. Wyjąć i odstawić na bok.
3. Na tej samej patelni dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj łyżkę octu balsamicznego i pozwól jej się skarmelizować.
4. Następnie dodajemy kurczaka, dobrze mieszamy i zdejmujemy z ognia.
5. Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć 4 kwadraty. Umieść trochę nadzienia na środku każdego kwadratu i zamknij, łącząc 4 rogi u góry i szczypiąc palcami, aby zamknąć.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.
7. W międzyczasie umieść rukiew wodną w misce wraz z marchewką pokrojoną w paski. W innej misce umieścić łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę octu, sól i pieprz, dobrze wymieszać aż do zemulgowania.
8. Placek podawać z sałatką.
3. Paszteciki z ciasta filo nadziewane kurczakiem
Szefowa kuchni Mafalda Pinto Leite zdradza nam pomysł z twistem na zrobienie pysznych pasztecików z kurczaka. Koniecznie spróbuj ich.
- Składniki (na 12 sztuk)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por, posiekany
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 marchewka, starta
- 1 filiżanka szpinaku
- 2 filiżanki rozdrobnionego pieczonego kurczaka
- 2 gałązki tymianku
- 120g rozdrobnionego koziego sera lub ricotty
- 12 arkuszy ciasta filo
- 2 Jaja
- 1 opakowanie świeżej śmietany
- 2 łyżeczki liści tymianku
- Metoda przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180º.
2. Następnie podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu i dodaj por i tymianek, gotując przez 4 minuty lub aż zacznie mięknąć.
3. Dodaj marchewkę i czosnek i gotuj przez kolejne 4 minuty lub aż warzywa zaczną się brązowić. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez kolejną 1 minutę, aż zacznie więdnąć.
4. Umieścić mieszaninę w dużej misce i usunąć gałązki tymianku. Dodać kurczaka, posiekany tymianek i kozi ser. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Posmaruj arkusz ciasta filo oliwą i pokrój na cztery prostokąty (mniej więcej tej samej wielkości).
6. Arkusze nałożyć na siebie, jeden na drugi, i zmieścić do formy na muffinki uprzednio wysmarowanej oliwą. Powtórz proces dla pozostałych 11 arkuszy.
7. Napełnij kubki filo mieszanką z kurczaka. W małej misce wymieszać jajka ze śmietaną i zalać kurczaka. Zakończyć poprzez posypanie.
4. Placki z szynki i kurczaka
Ponieważ są smaki, których nigdy się nie zapomina, magazyn VIP proponuje bardzo tradycyjny przepis, ale taki, który niezmiennie cieszy wszystkich, którzy kochają placki.
- Składniki -
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g szynki
- 250 g mąki
- 70 g Masło w temperaturze pokojowej
- 10 łyżek wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 dl oliwy z oliwek
- 1 dl białego wina
- 1 Słone żółtko
- Mąka i masło do smaku
- Metoda przygotowania
1. Pierś z kurczaka i szynkę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy.
2. Mąkę wymieszać z masłem i szczyptą soli. Wlewaj wodę po trochu, mieszając, aż uzyskasz elastyczne, pozbawione grudek ciasto.
3. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy odrobiną mąki. Dobrze wymieszać, dodać wino i gotować, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawić.
4. Ciasto rozwałkować i pokroić na kółka.
5. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłóż je kółkami z ciasta i wypełnij je mieszanką mięsną.
6. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć mniejsze kółka. Posmaruj je wodą i ułóż na wierzchu placka. Dociśnij je do siebie i ponownie posmaruj, tym razem żółtkiem.
7. Paszteciki z kurczakiem pieczemy w piekarniku w temperaturze 200º C, przez 20 minut. Wyjąć i podawać na gorąco lub na zimno.
5. Placek z kurczakiem i Alheirą
Czy próbowaliście dodawać kiełbasę alheira do pasztetów z kurczaka? Autorka bloga Receitas para a felicidade gwarantuje sukces. Wszyscy to pokochają.
-Składniki -
Nadzienie:
- Ugotowany i rozdrobniony kurczak
- 1 kiełbasa Alheira
- 1 filiżanka świeżych liści szpinaku
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Oliwa z oliwek do smaku
- 100 ml Śmietanka warzywna
- Sól
- Pieprz mielony do smaku
Makaron
- 15 g Oliwa z oliwek
- 40 g Smalcu
- 30 g ciepłej wody
- 20 g białego wina
- 1 Jajko
- 1 żółtko
- 450 g mąki
- 1 szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania
- Metoda przygotowania
1. Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce umieścić mąkę, szczyptę soli i pozostałe składniki. Dobrze zagnieść, aż uformuje się w kulę i pozostawić do odpoczynku na około 30 minut.
2. 2) Następnie przejdź do nadzienia. Na patelni umieścić oliwę, czosnek i posiekaną cebulę i podgrzać.
3. Gdy cebula zacznie się robić półprzezroczysta i złota, dodajemy rozdrobnionego kurczaka oraz pozbawioną skóry i pokruszoną kiełbasę alheira.
4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać liście szpinaku oraz krem warzywny.
5. Wymieszać, jednocześnie rektyfikując przyprawy.
6. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
7. Ciasto dobrze rozciągnąć i pokroić na krążki, niektóre wielkości foremek, a inne trochę większe.
8. Większymi plastrami wyłóż wysmarowane oliwą z oliwek blachy do pieczenia.
9. Wypełnij je nadzieniem i przykryj każdy z nich mniejszymi plastrami ciasta.
10. Dobrze przytrzymaj rundy i posmaruj je ubitym jajkiem.
11. Piec w piekarniku przez około 20/25 minut, lub do równomiernego zarumienienia.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Lasagne z kurczakiem: przepisy na wszystkie gusta
- Wrapy z kurczaka: 4 przepisy nie do odrzucenia
- 3 szybkie i pyszne przepisy na kurczaka
- Przepisy na kurczaka z Thermomixa