Share the post "Kwiat jogurtu: poznaj ten probiotyk"
- Podziel się...
Kwiat Jogurtu to naturalny probiotyk pochodzący z gór Kaukazu w Europie Zachodniej, gdzie jest produkowany od ponad czterech tysięcy lat.
Wytwarzany w wyniku fermentacji mleka, wyglądem bardzo podobny do jogurtu, wartością odżywczą znacznie przewyższa kwiat jogurtu.
Niektórzy twierdzą, że jej właściwości są przyczyną długowieczności mieszkańców tego regionu.
Kwiat jogurtu jest również określany jako ziarna kefiru, grzyby tybetańskie, grzyby jogurtowe, grzyb jogurtowy, lotos śnieżny, rośliny jogurtowe, kin-oko lub tane-oko w Japonii lub tibetanischer Pilz w Niemczech.
Co to jest kwiat jogurtu?
Kwiat jogurtu to probiotyk, podobny do mleka, ale o bardziej płynnej konsystencji, wielkości grochu lub orzecha włoskiego, ale o wyglądzie kalafiora. Z jego ziaren, złożonych z białych, galaretowatych cząstek, wydobywa się nadający się do picia płyn, który zawiera cukry złożone, bakterie, drożdże i białka. Niska kaloryczność, na każde 100 ml kwiatu jogurtu masz:
Informacje żywieniowe
- Kalorie: 41 kcal
- Tłuszcz: 0,91 g
- Węglowodany: 4,96 g
- Białko: 3,42 g
Jego spożycie powinno być jednak umiarkowane i nie przekraczać 200 ml dziennie.
Jakie są zalety kwiatu jogurtu?
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Będąc potężnym probiotykiem, kwiat jogurtu jest bogaty w dobre rzeczy dla twojego organizmu, takie jak białka, witaminy i minerały.
Dzięki właściwościom antybiotycznym, antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwwirusowym, kwiat jogurtu jest idealny do spożywania jako profilaktyka.
- Reguluje florę jelitową;
- Wspomaga trawienie;
- Obniża poziom cholesterolu;
- Zwiększa odporność na infekcje;
- Aktywuje układ odpornościowy;
- Zwalcza osteoporozę;
- Ma działanie uspokajające;
- Zapobiega problemom z woreczkiem żółciowym, wątrobą lub nerkami;
- Pomaga w leczeniu trądziku, egzemy, łuszczycy czy alergii;
- Syntetyzuje witaminy z kompleksu B
- Odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy
Gdzie znaleźć/kupić kwiat jogurtu?
Kwiat jogurtu może być fermentowany z mleka zwierzęcego, roślinnego (ryżowego, owsianego, kokosowego lub sojowego), ale także z wody. Niezależnie od opcji, jej przygotowanie jest bardzo proste, to właśnie pozyskanie jest bardziej skomplikowane.
Nasiona kwiatów jogurtu nie są na sprzedaż, tradycja nakazuje przekazywać je z rąk do rąk. Aby znaleźć darczyńców, zawsze można wejść na stronę facebookową Kefir Portugal.
Jeśli wolisz kupić gotowy napój, możesz go kupić w sklepach takich jak Celeiro lub w supermarketach.
Jak przygotować i zakonserwować kwiat jogurtu?
Gdy masz już swoją fasolę, umieść ją z mlekiem lub wodą w szklanym pojemniku, aż wypełnisz około ¾ słoika. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny, aby umożliwić fermentację, odcedzić za pomocą plastikowego przyboru i jesteś gotowy do jedzenia. Usuń fasolę, do ponownego użycia.
Kwiat jogurtu: przepisy do wypróbowania
Kwiat jogurtu można jeść zwykły, jako napój, lub jako składnik różnych przepisów, od deserów po dania wytrawne. Oto kilka przepisów do wypróbowania ze zwykłym kwiatem jogurtu.
Pasztet z kwiatów jogurtu i czarnych oliwek
- Składniki -.
- 5 pestek czarnych oliwek
- 1/2 szklanki jogurtowego kremu kwiatowego
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 płytka łyżeczka cebuli
- 1 mżawka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- Jak się przygotować -.
- Aby zrobić kremówkę z kwiatów jogurtowych, umieść sitko z tkaniny w wysokiej szklance, napełnij sitko kwiatem jogurtowym i pozostaw w lodówce na 8 godzin.
- Gdy odsączona serwatka znajdzie się blisko sitka, opróżnij szklankę i, jeśli uznasz to za konieczne, pozostaw kwiat jogurtu, aby odcedził się jeszcze trochę, aż będzie miał twardą konsystencję.
- Aby zrobić pasztet, umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jogurtowe smoothie z kwiatami i jagodami
- Składniki -.
- 40 g borówek
- 1 filiżanka kwiatu jogurtu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- Metoda przygotowania -.
- Bardzo proste: wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Podawać natychmiast.
Ciastko bananowe, owsiane i miodowe z kwiatkiem jogurtowym
- Składniki -.
- 5 do 6 dojrzałych bananów
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mąki
- 2 średnie jaja
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- 3/4 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa drożdży
- 1/2 szklanki kwiatu jogurtu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- Metoda przygotowania -.
- W puszce umieścić 3 łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia i skarmelizowania.
- Na spodzie rozprowadzić karmel i pozostawić do zastygnięcia.
- Boki formy smarujemy margaryną i mieszanką białego cukru i cynamonu.
- Banany przekroić poziomo, przykryć dno i odstawić.
- W blenderze umieścić wodę, kwiat jogurtu, olej, jajka, cynamon, miód, cukier i ocet.
- Blenduj aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Masę umieścić w misce, dodać płatki owsiane i mąkę, dobrze wymieszać, dodać drożdże i ponownie wymieszać.
- Masę przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przepisy pochodzą ze strony internetowej Rox Wolf.
Zobacz także:
- Jogurt: co to jest i różne korzyści
- Kefir: czym jest i jakie są jego główne zalety
- Kefir: przepisy do wprowadzenia w życie
- 3 najlepsze przepisy na ciasto jogurtowe
- Śniadania pełne protein