Share the post "Żywność, którą możesz i nie możesz jeść po terminie ważności"
- Podziel się...
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które (bardzo) często trafiają na datę ważnościna żywności, najlepiej czytaj dalej.
Prawda jest taka, że kwestia dat ważności na żywności budzi pewne wątpliwości. Określenie daty ważności ma związek z bezpieczeństwem i jakością żywności i wskazane jest jej przestrzeganie. Zdarzają się jednak przypadki, że data wydrukowana na produktach spożywczych okazuje się zbyt krótka w stosunku do rzeczywistej trwałości żywności.
W rzeczywistości, według niektórych badań, znaczna część odpadów żywnościowych jest - zasadniczo - spowodowana datami ważności. Tak więc ważne staje się zrozumienie, które pokarmy można jeść po upływie daty ważności, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.
Umiejętność interpretacji etykiet
Ważne jest, aby odróżnić to, co etykiety żywności mówią o datach przydatności do spożycia. Z mocy prawa są to wskazania obligatoryjne:
"Consume by"
Wzmianka ta pojawia się na etykietach żywności łatwo psującej się, czyli takiej, która w krótkim czasie ulega zepsuciu w temperaturze pokojowej. Dotyczy to mięsa, wędlin, ryb, mleka i produktów mlecznych, ciast z kremem, jaj itp.
W tym przypadku bardzo ważne jest ścisłe przestrzeganie daty ważności, gdyż spożywanie żywności po wskazanym terminie może przynieść zagrożenia dla zdrowia. Biorąc pod uwagę, że zanieczyszczona żywność może nie wykazywać żadnych oznak zepsucia, spożywanie jej po upływie terminu ważności może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
"Najlepiej spożywać przed".
Takie sformułowanie występuje na etykietach żywności nietrwałej, czyli takiej, której zepsucie następuje dopiero po dłuższym czasie. W takich przypadkach, po przekroczeniu daty, mogą wystąpić zmiany we właściwościach odżywczych żywności, takie jak jełczenie lub zmiany barwy czy konsystencji. Jednak spożywanie tych pokarmów po tej dacie nie wiąże się z żadnym ryzykiem dla zdrowia.
4 Żywność, którą MOŻESZ jeść po upływie terminu ważności
Tak, możesz. Trzeba jednak uważać: choć można je jeść po upływie daty ważności, należy zwracać uwagę na stan żywności w momencie jej otwierania (aby upewnić się, że jest zdatna do spożycia), a po otwarciu należy ją spożyć w zalecanym terminie.
1) żywność w puszkach i konserwach
Tak długo jak przechowujesz je w chłodnym, ciemnym miejscu możesz je spożywać po upływie terminu ważności.
Schudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
2. Makaron
O ile są to makarony suszone, można je przechowywać po upływie terminu ważności. Upewnij się jednak, że po ugotowaniu są one w dobrym stanie do spożycia.
3. Chleb
O ile zostanie zamrożony, gdy jest jeszcze świeży, można go spożywać po upływie daty ważności podanej na opakowaniu. Tylko uważaj, jeśli pojawi się pleśń.
4. Jogurt
Ile razy wyrzucaliście jogurty tylko dlatego, że minęła ich data ważności, nie sprawdzając nawet, czy nadają się do spożycia? Możliwe, że wiele. Prawda jest taka, że nawet po osiągnięciu daty ważności jogurt może wytrzymać jeszcze kilka dni.
Przed spożyciem jogurtu po terminie ważności sprawdź, czy jego opakowanie jest spuchnięte lub z podniesioną pokrywką. Wynika to z nieprawidłowego rozwoju bakterii, które podczas procesu fermentacji uwalniają gazy. Jeśli po otwarciu jogurtu pachnie on mocno lub kwaśno, jego konsystencja różni się od normalnej lub smakuje źle, natychmiast go odrzuć.
4 Żywność, której NIE MOŻESZ jeść po upływie terminu ważności
W takich przypadkach najlepiej nie iść na łatwiznę. W przeciwieństwie do poprzednich pokarmów, te, które teraz wymienimy, mają bardziej ograniczony okres spożycia i mogą być nawet szkodliwe dla zdrowia, gdy są spożywane po upływie daty ważności.
1. Wędliny
Czyli żywność typu szynka, bolonka, kiełbaski pakowane itp. Żywność ta nie powinna być spożywana po upływie terminu przydatności do spożycia - nawet jeśli nie nabrała jeszcze nieprzyjemnego zapachu - ponieważ zawiera bakterię Listeria, która rozwija się w zimnym środowisku.
Bakteria ta może powodować gorączkę, bóle mięśniowe, biegunkę i poważne problemy u kobiet w ciąży. Należy również zwrócić uwagę na spożywanie tych produktów po otwarciu, ponieważ mają one ograniczony czas na spożycie (około pięciu dni).
2. Ser miękki
Jak na przykład brie, twaróg, camembert czy sery maślane. Podobnie jak wspomniane wcześniej wędliny, mogą one również zawierać szkodliwe dla zdrowia bakterie Listeria i E. coli.
3. Zielone pokarmy liściaste
Mowa o pakowanych sałatkach i warzywach. Ponieważ są one tak często obsługiwane, mogą zawierać bakterie (takie jak E.coli). Dlatego ważne jest również, aby dobrze je umyć przed spożyciem i najlepiej nie jeść ich po upływie terminu ważności.
4. Owoce morza
Portugalia będąca krajem o tradycji gastronomicznej tak bogatej w owoce morza, nie powinna być nowością, ale pamiętania o tym nigdy za wiele. Owoce morza mają dużą skłonność do zanieczyszczania się bakteriami i choć wiele z nich można wyeliminować w procesie gotowania, najlepiej nie ryzykować i nie jeść ich po upływie terminu ważności.
Zobacz także:
- Czy wiesz jak czytać etykiety produktów spożywczych?
- 15 Wskazówki, jak zwiększyć trwałość żywności
- 5 Pokarmów, które wyglądają na zdrowe, ale nie są
- 6 potraw, których nie należy gotować