Share the post "Jak wprowadzić granolę do swojej diety bez przybierania na wadze?"
- Podziel się...
Jeśli powiedziano Ci, że granola ma kilka korzyści zdrowotnych, możesz uwierzyć, że to prawda. W ostatnim czasie wzrosło zapotrzebowanie na niektóre produkty spożywcze, tak jest np. w przypadku jagód Goji, nasion chia czy nasion lnu i granoli. Wszystko dlatego, że są to pokarmy, które oprócz tego, że są pożywne, to jeszcze korzystnie wpływają na organizm.
W konkretnym przypadku granoli mówimy o pożywieniu, które dzięki temu, że jest bogate w błonnik, nie tylko poprawia pracę jelit i zwalcza zaparcia, ale także - ze względu na to, że jest bogate w antyoksydanty - pomaga zapobiegać np. chorobom układu krążenia. Ale uwaga! Granola powinna być spożywana z umiarem, jeśli nie chcemy przybrać na wadze.
Co to jest granola?
Bezpłatna konsultacja żywieniowaSchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Nic więcej, nic mniej niż mieszanka zbóż, która może zawierać - na przykład - między innymi owies, pszenicę, płatki ryżowe, suszone owoce i/lub nasiona roślin oleistych.
Obecnie na rynku można znaleźć niezliczone warianty granoli, niektóre z nich mogą zawierać miód lub brązowy cukier, co zwiększa jej wartość energetyczną.
Z żywieniowego punktu widzenia granola jest bogata w węglowodany, błonnik, tłuszcze wielonienasycone, witaminy A, B complex (B1, B2, B6, B9 i B12) i C oraz minerały takie jak żelazo, wapń i cynk.
Czy granola jest tucząca czy nie?
Może być tuczący, jeśli nie jest spożywany z umiarem. Prawda jest taka, że pomimo swoich zalet, granola ma wysoką wartość kaloryczną ze względu na skład w węglowodanów i tłuszczu.
Wartość ta może być wyższa lub niższa w zależności od składników, które ją tworzą. Na przykład granola, która zawiera czekoladę, miód lub brązowy cukier, nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć.
Dlatego tak ważne jest, aby - jeśli jesteś zdecydowany na włączenie granoli do swojej diety - zwrócić baczną uwagę na skład tej, którą wybierzesz, patrząc na etykietę. Najzdrowsze opcje to oczywiście te, które mają najmniejszą ilość cukru, a co za tym idzie - najmniejszą zawartość kalorii.
Kolejną propozycją jest wybór granoli z nasionami oleistymi, takimi jak np. migdały, orzechy laskowe, włoskie, piniowe czy słonecznik. Albo z suszonymi owocami, które nadają mu słodki smak.
Jeśli chcesz czerpać jak najwięcej korzyści z granoli bez przybierania na wadze, powinieneś również uważać na ilości, które spożywasz każdego dnia. Jeśli przesadzisz, możesz zwiększyć ilość tkanki tłuszczowej i zyskać kilka kilogramów.
Jakie jest zalecane dawkowanie?
Przy całkowitej wartości energetycznej 2000 kcal dziennie, ideałem jest spożywanie do dwóch łyżek stołowych dziennie. Nie należy przekraczać tej ilości, gdyż ma ona bardzo duży wkład kaloryczny.
Jeśli zawiera dodatek cukru, granola może mieć wysoki ładunek glikemiczny. Do granoli można jednak dodać inne zboża lub nasiona o niższym ładunku glikemicznym, takie jak na przykład owies czy nasiona chia.
Uwaga!
Ponieważ zawiera gluten i sporą ilość cukru, nie powinni go spożywać celiacy i diabetycy.
Domowy przepis na granolę
Najlepsza opcja? Zrób swoją własną granolę w domu. W ten sposób masz pewność, że dodajesz tylko naturalne składniki, te, które najbardziej lubisz i dodajesz (lub nie) tyle cukru, ile lubisz. Skorzystaj z naszej propozycji
:- Składniki -
- 500 g płatków owsianych
- 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
- 1 filiżanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 1/4 szklanki nasion lnu
- 1 filiżanka ryżu ptysiowego
- 1 filiżanka rozdrobnionego kokosa
- 1/2 szklanki jagód goji
- 1/2 szklanki kwaśnych winogron
- 1/4 szklanki miodu
- Przygotowanie -.
Rozgrzej piekarnik do 200º. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, ziarna orzechów włoskich, sezam i siemię lniane, ryż dmuchany i starty kokos. Następnie podgrzewamy delikatnie miód i dodajemy do miski, mieszając wszystkie składniki razem.
Masę wylewamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy po blasze. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, mieszając co 10 minut, aby cała granola była chrupiąca i złota. Na koniec wyjmij z piekarnika, pozwól ostygnąć i dodaj jagody goji i sułtanki. Jest gotowy do spożycia.
Uwaga: zarezerwuj granolę wewnątrz szczelnego słoika.
Zobacz także:
- Żywność, która wygląda na zdrową, ale nią nie jest
- Czy potrafisz czytać etykiety produktów spożywczych?
- Aby schudnąć, nie jedz tych pokarmów
- 5 Tłustych pokarmów, które powinieneś wyeliminować ze swojej diety