Share the post "5 przepisów na naleśniki dla każdego"
- Podziel się...
Jeśli jesteś jednym z tych, którzy nie mogą oprzeć się pysznemu naleśnikowi, pokochasz to, co mamy dla Ciebie. I tak, to prawda, przepisy na naleśniki. Są dla wszystkich smaków i kształtów, trzeba tylko wybrać swój ulubiony przepis.
Przepisy na naleśniki: propozycje nie do odrzucenia
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. Szybkie naleśniki
Na te dni, kiedy masz ochotę na coś innego, ale nie masz zbyt wiele czasu, strona Simple Recipes ma bardzo praktyczną propozycję.
- Składniki
- 1 szklanka mąki z drożdżami
- 1 kubek mleka
- 1 jajko
- Sól do smaku
- Banan, gruszka lub inny owoc do smaku
- 1 jogurt naturalny
- Masło do smaku
- Miód do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od wymieszania w misce mąki, mleka i jajka wraz ze szczyptą soli.
- Następnie rozgnieć owoce i dodaj je do poprzedniej mieszanki. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita pasta.
- Umieść gałkę masła na patelni i pozwól jej się roztopić.
- Następnie na patelnię wykładamy porcję ciasta i smażymy. Kiedy zacznie się brązowić (i rosnąć na brzegach), odwróć go i pozwól mu się smażyć z drugiej strony.
- Kiedy będzie złotobrązowy z obu stron zdejmij z ognia i powtarzaj czynność, aż ciasto będzie gotowe.
- Podawać z miodem i jogurtem.
2. Naleśniki z jagodami i jogurtem greckim
Propozycja z bloga Sweet and Spicy, prosta, a pełna kolorów i smaków.
- Składniki
- 2 naturalne jogurty greckie
- 120g borówek
- 1 jajko
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Olej do smarowania (można spryskać)
- Metoda przygotowania
- W misce wymieszać mąkę z drożdżami. Następnie dodajemy jajko, jogurty greckie oraz szczyptę soli i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
- Nasmaruj nieprzywierającą patelnię olejem i pozwól jej się dobrze rozgrzać.
- Następnie wlewamy porcję ciasta i pozwalamy mu się gotować. Gdy ciasto utworzy na powierzchni małe bąbelki, odwróć je i gotuj jeszcze przez 1 do 2 minut.
- Kiedy są gotowe wyjmij i jest gotowy do jedzenia. Jeśli chcesz możesz dodać dżem lub świeże owoce.
3. Naleśniki z kefirem truskawkowym
Ten przepis pochodzi z bloga Brisa Marítima (Morska Bryza) i oferuje Ci cały smak naleśników i korzyści płynące z kefiru.
- Składniki - truskawki i kefir
- 1 ½ szklanki kefiru (z 16 godzin fermentacji) lub jeśli wolisz mleka
- 1 jajko (lekko ubite)
- 2 łyżki oleju
- 1 filiżanka i pół mąki
- 2 łyżki deserowe drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 filiżanka truskawek pokrojonych na małe kawałki
- Jak się przygotować -.
- Zacznij od połączenia kefiru (lub mleka), jajka i oleju w misce i dobrze wymieszaj druciakiem.
- Osobno wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Dodaj obie mieszanki razem i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i gęste (aby upewnić się, że jest w sam raz, po podniesieniu druciaka ciasto powinno opadać z pewnym oporem, a nie ciągiem).
- Postawić na ogniu nieprzywierającą patelnię i posmarować ją olejem.
- Umieść porcję ciasta na środku patelni i pozwól, by samo się rozwinęło. Następnie ułóż kawałki truskawek rozłożone na cieście i pozwól mu się gotować (na małym ogniu), aż na powierzchni powstanie kilka bąbelków.
- Gdy brzegi ciasta puszczą się, odwróć naleśnik i usmaż drugą stronę. Wyjmij i powtórz, aż ciasto będzie gotowe (zawsze smarując patelnię między każdym użyciem).
- Możesz jeść swoje naleśniki zwykłe lub towarzyszyć im na przykład z dżemem.
4. Naleśniki z białkiem serwatkowym
Przepis pochodzi z bloga Master Muscles.
- Składniki
- 2 całe jajka (lub 4 białka)
- 1 miarka białka serwatkowego (można użyć białka smakowego)
- 1 łyżka mąki owsianej
- 50ml mleka sojowego lub krowiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub wodorowęglanu sody)
- Metoda przygotowania
- Proste. Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub mikserze i dobrze ubić, aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i posmaruj ją olejem lub oliwą z oliwek (możesz też użyć oleju kokosowego, w ten sposób nadasz swoim naleśnikom trochę kokosowego smaku).
- Na patelnię wyłożyć porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu.
- Gdy ciasto utworzy bąbelki na powierzchni obróć ostrożnie i usmaż drugą stronę.
- Polewa zależy od Waszego wyboru, może to być miód, dżem, czekolada itp.
5. Thermomix Naleśniki
Propozycja dla fanów Thermomixa, z bloga No Reino da Paparoca.
- Składniki
- 150g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 50g masła
- 50g cukru
- 200g mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Metoda przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w Thermomixie i ustaw program na 15 sekund na prędkości 6.
- Następnie smarujemy patelnię masłem i rozgrzewamy.
- Gdy będzie gorąca, nałożyć porcję makaronu i ugotować. Gdy brzegi będą złotobrązowe i podejdą luźno, a w środku utworzą się słynne bąbelki, odwróć go i ugotuj drugą stronę.
- Et voilá! Są gotowi. Podawać np. ze śmietaną, miodem, dżemem owocowym, czekoladą, masłem lub świeżymi owocami.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Pobierz spersonalizowany plan żywieniowy tutaj!Zobacz także:
- Jak zrobić proste naleśniki
- Zdrowe i pyszne przepisy na naleśniki
- 5 Przepisy na bananowe placki owsiane
- Amerykańskie naleśniki: sekret
- 4 przepisy na placki owsiane