Share the post "Wrapy: zwinięte pyszności"
- Podziel się...
Nadchodzą gorące dni, a wraz z nimi również zapotrzebowanie na proste, świeże i smaczne przepisy.
Owijki to wszystko, a nawet więcej.
Tak naprawdę owijki noszą wiele nazw. Niektórzy nazywają je wrapami, ale także na przykład tacos, roll bread, burrito czy tortilla. Wszystko zależy od pochodzenia.
W rzeczywistości pochodzenie tego dania przypisuje się różnym miejscom. Ale jeśli pochodzenie może być wątpliwe, to co nie ulega wątpliwości, to fakt, że rozprzestrzeniły się po całym świecie i można je znaleźć wszędzie.
Wrapy to rodzaj kanapki przygotowywanej na miękkim, płaskim pieczywie, które następnie owija się wokół nadzienia, którym może być cokolwiek zechcemy (od warzyw, przez mięso lub rybę, ser, a nawet np. owoce). Wszechstronne i zróżnicowane, stanowią dobry posiłek, a także mogą być szybką, zdrową, apetyczną i bardzo atrakcyjną wizualnie alternatywą.
Jak zrobić chleb do zawijania?
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Łatwo go znaleźć w każdym sklepie handlowym, ale jeśli wolisz, możesz też zrobić go w domu. Oto czego potrzebujesz:
- Składniki -.
- 250g mąki pszennej
- 125g letniej wody
- 50g masła
- 1 łyżeczka soli
- Metoda przygotowania
- W misce umieszczamy mąkę i robimy na środku dołek, w który wkładamy masło.
- Następnie dodajemy sól i dobrze wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę.
- Po uzyskaniu jednolitego ciasta uformuj kulę i pozostaw na pół godziny, przykrywając pojemnik ściereczką kuchenną.
- Następnie na gładkiej powierzchni rozsypać trochę mąki i rozwałkować ciasto za pomocą wałka kuchennego. Gdy będzie cienka, pokrój ją w kółka.
- Następnie wystarczy je zrumienić jeden po drugim na nieprzywierającej patelni.
3 Przepisy na zawijasy
1. wrapy z wędzonym łososiem z awokado
Propozycja pochodzi z bloga Cinco Sentidos na Cozinha i pozwala zrobić cztery zawijasy.
-Składniki -
Dla w rapa:
- 4 tortille/rolki
- 250g łososia wędzonego
- 8 liści sałaty
- 1 awokado
- ½ cytryny
- 8 tortilli
Na majonez salsowy:
- 85g majonezu
- 1 szalotka
- 1 gałązka pietruszki
- Biały pieprz do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od obrania i pokrojenia awokado. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
- Następnie przygotować majonez pietruszkowy. Wystarczy przełożyć majonez do miski, dodać szalotkę i pietruszkę drobno posiekaną. Doprawić pieprzem (do smaku) i dobrze wymieszać.
- Posmaruj tortille majonezem, następnie ułóż na nich liść sałaty, plaster wędzonego łososia i dwa plastry awokado.
- Następnie zamknij tortille i jesteś gotowy do podania. Jeśli chcesz, możesz zawinąć zawijasy w folię cling, aby je ścisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut przed podaniem. Następnie zdjąć folię, przekroić na pół i podawać.
- Jeśli wolisz, możesz przygotować wszystkie składniki, ułożyć na talerzach i podać w ten sposób, pozwalając każdej osobie na przygotowanie własnego wrapa.
2. świeży letni wrap z twarogiem, krewetkami i brzoskwiniami
Tym razem przepis pochodzi z bloga Aromas da Minha Cozinha.
- Składniki - (na dwa zawijasy)
(na dwa zawijasy)
- 2 okłady
- 1 twaróg
- 1 średnio dojrzała brzoskwinia
- Ugotowane krewetki (około pięciu na jeden wrap)
- Oregano, drobna sól i pieprz (można użyć mieszanki kilku papryczek) do smaku
- Jak się przygotować -.
- Rozwiń arkusz do zawijania, na środku ułóż mniej niż połowę sera ricotta i rozgnieć go widelcem.
- Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku.
- Następnie rozłóż krewetki na wierzchu serka ricotta.
- Pokrój brzoskwinię w drobną kostkę i rozłóż kilka wokół i na środku krewetek.
- Jeśli chcesz, możesz dostosować oregano i dodać więcej sera ricotta.
- Potem wystarczy zwinąć wrap i podawać. Można do niego dołączyć sałatkę z sałaty i/lub rukoli i jeszcze kilka krewetek.
3. okład z mięsa mielonego
Szybki pomysł z bloga Moje Przepisy.
- Składniki
- 2 duże zawijasy lub 4 mniejsze
- 200g mielonej wieprzowiny
- Liście sałaty do smaku
- 1 mała marchewka
- ¼ małej czerwonej kapusty
- ¼ małej kapusty
- 1 duża cebula
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka deserowa kminku
- Oliwa z oliwek do smaku
- Metoda przygotowania
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Następnie karmelizuj je na nieprzywierającej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą, aż będą złotobrązowe. Gdy będą gotowe, wyjmij i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni, nie dodając więcej tłuszczu, podsmażamy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i zacznie nabierać lekko chrupiącej skórki.
- W międzyczasie umyj liście sałaty i pokrój je w paski julienne i odstaw na bok.
- Za pomocą mandoliny pokroić czerwoną kapustę i kapustę sercową również w drobne paski julienne, wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do masy kapuścianej.
- Osobno wymieszać majonez z sosem słodkim chilli i dodać kilka łyżek wody, aby był luźniejszy. Umieścić w misce i odstawić na bok.
- Następnie lekko opieczcie wrapy lub tortille.
- Wszystkie składniki ułóż na tacy i postaw na stole, aby każdy mógł zrobić swój własny wrap.
Jak zwijać folię?
Można ją złożyć na dwa sposoby. Na pierwszą składają się:
- Rozszerzoną tortillę ułożyć na talerzu.
- Następnie umieść część nadzienia na środku tortilli, pozostawiając trochę miejsca na "górze" i "dole".
- Zacznij od złożenia najpierw dołu, a następnie boków, pozostawiając górę otwartą. Jeśli chcesz, możesz zwilżyć odrobiną wody końce folii, którą zamierzasz złożyć, aby zapobiec jej otwieraniu.
Druga metoda nazywa się "owijaniem", ponieważ owijka jest cała zamknięta. Robi się to w ten sposób:
- Umieść nadzienie na środku zawinięcia i złóż dwa boki razem.
- Następnie złóż dolną część tak, aby znalazła się na górze boków.
- Na koniec zwinąć zawiniątko, dobrze dociskając, aż wierzch się złoży.
- Gdy wszystko jest już zamknięte, trzymaj "zawiniątko" otworem do dołu i zawiń w folię aluminiową lub papier z masłem, aby zapobiec jego otwarciu. Innym trikiem jest wbicie we wszystkie końce wykałaczki, aby utrzymać zawiniątko w zamknięciu.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Owsiane naleśniki: 5 przepisów, których nie można przegapić
- Zdrowe sałatki na cały rok
- Tapioka: zdrowa i smaczna opcja
- 3 szybkie i pyszne przepisy na kurczaka