Share the post "4 Pyszne przepisy z kolendrą"
- Share the post
Jeśli chodzi o kolendrę, to nie ma środka: albo ją kochasz, albo nawet nie rozważasz dodania jej do swojego talerza. Mają szerokie zastosowanie w kuchni i dobrze komponują się z daniami mięsnymi i rybnymi. Dzięki nim zupy są również bardzo smaczne.
Są one doskonałą opcją na umiarkowane spożycie soli, tak szkodliwej dla naszego zdrowia. Oprócz tego ich spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści. Dzięki wysokiej mocy antyoksydacyjnej kolendra pomaga zwalczać zmęczenie i migreny.
Dziś Active Life pozostawia wam kilka przepisów, które idą w parze z kolendrą, które możecie wypróbować dla zdrowego stylu życia.
4 przepisy, które smakują jak kolendra
1. Ryż z kolendrą
- Składniki
Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste. Oszczędzaj czas i pieniądze oraz baw się podczas gotowania! Chcę wygrać robota kuchennego!
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 filiżanka ryżu
- 3 szklanki wody
- sól do smaku
- Oliwa z oliwek qb
- Jak ją przyrządzić
- Sauté czosnek i oliwę z oliwek;
- Dodaj ryż, aż się przesmaży, dodaj wodę i sól i pozwól mu się gotować;
- Gdy będzie gotowy, dodajemy pietruszkę i kolendrę, kroimy na małe kawałki i odstawiamy na około dziesięć minut;
- Podawać z grillowaną rybą.
2. Łosoś pieczony z kolendrą
- Podawane z grillowaną rybą.
- 2 plastry łososia
- 1 cytryna
- Sa qb
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka kolendry
- 4 ziemniaki
- Metoda przygotowania
- Przygotuj mieszankę z czosnku i posiekanej kolendry, soli i oliwy z oliwek i dopraw steki z łososia, pozostawiając je do marynowania na około godzinę;
- Umieść w naczyniu do zapiekania ziemniaki pokrojone w krążki i przykryj całą zawartość preparatem, którego użyłeś do łososia;
- Wstawić do piekarnika w temperaturze 180º, na około godzinę. Gdy będzie gotowy, dodaj trochę świeżo posiekanej kolendry;
- Podawać z sałatką z sałaty, rukoli i pomidora.
3. Krem marchewkowy z kolendrą
- Składniki
- 8 marchewek
- 1 ziemniak
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- Oliwa z oliwek do smaku
- Woda do smaku
- Sól do smaku
- Metoda przygotowania
- Warzywa obrać, dobrze umyć i pokroić na małe kawałki;
- Umieszczamy je na patelni z wodą i solą i gotujemy;
- Po ugotowaniu zmiksować je blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu;
- Na koniec dodaj odrobinę oliwy z oliwek i świeżo posiekaną kolendrę. Odstawić na 5 minut.
4. Frytki z ośmiornicy z kolendrą
- Składniki
- 1 gotowana ośmiornica
- 1 pieprz
- 1 cebula, posiekana
- 2 gałązki kolendry
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- Mąka do smaku
- Metoda przygotowania
- Ugotować ośmiornicę i zalaminować.
- Posiekać cebulę, paprykę, czosnek i kolendrę, dodać całe jajko.
- Do ośmiornicy dodajemy jeszcze dwa żółtka i mąkę, aż powstanie masa.
- Białka ubić na sztywno.
- Wszystko razem połączyć, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z ryżem warzywnym.
Zachwyć się tymi kombinacjami!
Wygraj robota kuchennego tutaj!
Zobacz także:
- Propozycje przepisów wegetariańskich
- Proste wegetariańskie przepisy na pracowite dni
- 5 Łatwe przepisy z wykorzystaniem imbiru
- 5 łatwych przepisów z wykorzystaniem quinoa