Share the post "Napój sojowy: wady i zalety"
- Podziel się...
Napój sojowy, naturalny lub z dodatkami smakowymi, takimi jak truskawka, wanilia czy czekolada, jest coraz częściej wybierany jako alternatywa dla mleka zwierzęcego.
Do produkcji tego napoju roślinnego wykorzystuje się ziarna soi, które są namaczane, a następnie mielone.
Powstała masa jest następnie filtrowana, a zebrany płyn to napój sojowy.
NAPÓJ SOJOWY: TAK CZY NIE?
Opinie na temat wpływu napojów sojowych na zdrowie są podzielone. Jest kilka czynników, które sprawiają, że napoje sojowe są zdrowsze od mleka, ale też inne, które nakazują ostrożność przy ich spożywaniu.
Ponadto nigdy nie należy przesadzać ze spożywanymi ilościami, aby minusy tego napoju nie stały się widoczne. Jak we wszystkim, zbyt duża ilość jest dla ciebie szkodliwa. I pamiętajmy, że każdy organizm ma swoją specyfikę, dlatego jeśli niektórzy doskonale radzą sobie z napojami sojowymi, to są też tacy, którzy nie czują tego samego.
Dlatego w przypadku odczuwania jakiegokolwiek dyskomfortu lub nieprzyjemnego efektu, należy zaprzestać jego spożywania i skonsultować się ze specjalistą.
ZALETY NAPOJÓW SOJOWYCH
- Nie zawiera laktozy. Laktoza to rodzaj cukru, który jest naturalnie obecny w mleku krowim i na który wiele osób nie ma tolerancji. W tym napoju laktoza po prostu nie istnieje.
- Niskotłuszczowe. Wprawdzie istnieje już mleko niskotłuszczowe, ale napój sojowy ma również obniżoną ilość tłuszczu.
- Ma bardzo niską zawartość naturalnie występującego cukru (0,4 grama).
- Niska wartość energetyczna (37 kcal na 100 ml), ponieważ większość naturalnych napojów sojowych składa się z wody.
WADY NAPOJÓW SOJOWYCH
- Białko roślinne, takie jak soja , nie jest tak skuteczne w budowaniu mięśni jak białko mleka, ponieważ nie jest tak łatwo przyswajalne przez organizm.
- Smak może być czasem trudny do polubienia, wymaga pewnego przyzwyczajenia, wypróbowania kilku marek, a nawet wybrania tych z dodatkami smakowymi (jak wanilia, truskawka czy czekolada).
- Zawartość dodanego cukru w niektórych dostępnych na rynku napojach sojowych jest nadmierna.
- Naturalnie występujący wapń jest znacznie niższy w porównaniu z mlekiem krowim.
- U osób z nadczynnością tarczycy spożycie napojów sojowych powinno być umiarkowane.
JAK ZROBIĆ NAPÓJ SOJOWY W DOMU
Domowy napój owsiany
- Składniki -.
- 1500 ml wody
- 100 g ziaren soi
- Przygotowanie -.
- Namoczyć ziarna soi przez noc
- Następnego dnia ponownie przepłukać ziarna soi.
- Zmiksuj fasolę w blenderze z 1,5 litra wody.
- Za pomocą ściereczki odcedzić mieszaninę
- Umieścić mieszaninę w rondlu i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu
- Napój sojowy trzymaj w pojemniku i przechowuj w lodówce
Napój owsiany Thermomix
- Składniki
- 100g suszonych ziaren soi
- 2300g wrzącej wody
- 45 g płatków owsianych
- 25 g stewii
- Przygotowanie -.
- Umyj ziarna soi i namocz je w 500 g wody przez 5 godzin
- Pod koniec 5 godzin odcedź fasolę i umieść ją w zlewce
- Dodać 900 g wrzącej wody i zamknąć zlewkę pokrywką Choose Featured Image
- Zaprogramować 20 min / 100 º / prędkość 1 i umieścić kosz na pokrywie.
- Dodajemy płatki owsiane i mielimy 30 sekund / prędkość 6
- Ponowny program 2 min i 30 sek / prędkość 10
- Dodaj pozostałe 900g wody i stewię
- Zaprogramować 7 min / 100 º / prędkość 1, a na koniec wymieszać 5 sek / prędkość 3.
- Można podawać na ciepło lub na zimno (może zachować ok. 5-7 dni).
Zobacz także:
- Mleko: plusy i minusy
- Napój ryżowy: właściwości i korzyści
- Napój migdałowy: właściwości i korzyści
- Napój owsiany: jakie ma zalety i jak go zrobić