Share the post "Masło orzechowe: przepisy do wykonania w domu"
- Podziel się...
W teraźniejszości nasyconej żelami i batonami energetycznymi, proszkami proteinowymi i koktajlami pełnymi węglowodanów, często zapominamy o bardziej naturalnej żywności.
Dzielimy się więc z Wami dwoma szybkimi i ekonomicznymi przepisami na masło orzechowe do przygotowania w domu.
Mimo kaloryczności, masło orzechowe może być doskonałym sprzymierzeńcem dla osób, które chcą schudnąć. Jest to pokarm bogaty w dobry tłuszcz, który pomaga przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie.
Należy jednak spożywać go z umiarem: maksymalna zalecana ilość to dwie łyżki stołowe dziennie, co odpowiada około 340 kaloriom. Oprócz regulowania poziomu cholesterolu i zapobiegania chorobom serca, masło orzechowe jest dobrą opcją zwłaszcza dla osób uprawiających sport, ponieważ posiada węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, czyli dostarcza energii w sposób ciągły do treningu, unikając zmęczenia.
To także dobre źródło białka i witaminy E, która stymuluje produkcję kolagenu, oraz potasu, który minimalizuje możliwość wystąpienia skurczów.
Ponieważ wersje, które znajdziesz w supermarkecie, mogą być pełne cukru i konserwantów, najlepiej zrobić własny przepis na masło orzechowe. Jest tańszy, zdrowszy i wcale nie wymaga pracy.
2 przepisy na masło orzechowe
Tak łatwo jest zrobić tę przekąskę w domu. Nigdy wcześniej nie próbowałeś? Następnie zostawiamy Wam dwa przepisy na masło orzechowe: jeden prosty, a drugi nieco słodszy, dla łakomczuchów. Spróbujcie i dajcie znać jak wam poszło!
Masło orzechowe z miodem
- Składniki
- 500g orzeszków ziemnych, obranych
- Woda - szklanka
- Przyprawy do smaku lub miód.
- Metoda przygotowania -.
- Orzeszki ziemne lekko podgrzać w piekarniku;
- Orzeszki ziemne zetrzeć na tarce i całkowicie rozgnieść, aż zredukują się do pasty - można użyć moździerza lub robota kuchennego. Nie używaj miksera ani blendera, gdyż może on uszkodzić orzeszki;
- Dodawać wodę, po trochu, nie przekraczając 100 mililitrów;
- Opcjonalnie można dodać przyprawy do smaku, jeśli chcemy mieć słoną pastę. Jeśli wolisz słodkie masło, dodaj agawę lub szczyptę miodu.
Masło orzechowe ze stewią i mlekiem sojowym
- Składniki
- 300 gr prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka deserowa stewii w proszku
- 1 łyżka mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Metoda przygotowania -.
- W 1-2-3 lub w rozdrabniaczu umieść orzeszki ziemne oraz sól i siekaj przez 8 minut, aż uzyskasz pastę;
- Stopniowo dodawać stewię i mleko sojowe;
- Dopasować sól i przechowywać w słoiku w lodówce.
Dwie zdrowe opcje, które można zrobić szybko i które można przechowywać w lodówce, w odpowiednio zamkniętym słoiku przez około 15 dni.
primetag
Zobacz także:
- 5 Przekąski z masłem orzechowym na potreningowy trening
- 10 Pokarmów, które przyspieszają metabolizm
- Snaki proteinowe po treningu
- 4 Zdrowe przekąski, które zabiją głód