Share the post "Znaczenie sałatek w odchudzaniu"
- Podziel się...
Jeśli chcesz schudnąć, przestrzegaj jednej ze złotych zasad: jedz sałatki bogate w warzywa.
Mogą być one zimne lub gorące, ważne jest, aby je spożywać. Dzieje się tak dlatego, że sałatki mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są ważnym źródłem błonnika, wody, witamin, minerałów i nadal mają niską wartość kaloryczną.
Idealne połączenie dla tych, którzy chcą schudnąć
- Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w kontrolowaniu apetytu, utrzymując nas w sytości na dłużej, a także pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
- Woda, oprócz tego, że utrzymuje nas w stanie nawodnienia, wraz z błonnikiem przyczynia się do dobrego funkcjonowania tranzytu jelitowego.
- Witaminy i minerały są ważne dla utrzymania i dobrego funkcjonowania całego naszego organizmu.
8 porad, dzięki którym Twoje sałatki będą jeszcze bogatsze i smaczniejsze
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. pół porcji
Jeśli Twoja sałatka ma towarzyszyć daniu głównemu, nie zapominaj, że powinna zajmować połowę talerza. Dzięki temu będziesz jeść mniej tych bardziej kalorycznych potraw.
2. Danie główne
Jeśli sałatka jest twoim głównym daniem, skorzystaj z okazji, aby dodać dobre źródła białka, takie jak kurczak, łosoś, tuńczyk lub jajko.
3. Pełny
Możesz również dodać źródło węglowodanów złożonych, takich jak makaron, ryż, kuskus, wersje pełnoziarniste lub rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, fasola i soczewica. Te pokarmy przedłużą Twoją sytość na dłużej, ponieważ składają się z wolniej wchłaniających się węglowodanów.
4. Owoce
Jeśli lubisz, dodaj do sałatki jeden kawałek owocu, pozostawiając pozostałe dwa do rozłożenia na cały dzień. Wiedz, że witamina C zawarta w kiwi, pomarańczy, truskawkach i ananasie pomaga wchłonąć żelazo znajdujące się w pietruszce, szpinaku, rukiew wodną, fasoli i ciecierzycy.
5. Zdrowy tłuszcz
Zawsze doprawiaj oliwą z oliwek, bo to zdrowy tłuszcz, ale zwracaj uwagę na ilość, bo to wciąż tłuszcz i jako taki dostarcza 9 kcal na gram.
6. Zdrowe sosy
Kolejną ważną kwestią jest dodatek sosów. Jeśli jecie na mieście, poproście o sos z boku, bo nie wiadomo dokładnie czego się spodziewać, nawet jeśli jest to "prosty" sos jogurtowy. W domu przygotuj sosy z 1 łyżki oliwy z oliwek, octu, szczypty soli i aromatycznych ziół.
7. Różnorodność
Urozmaicaj warzywa w swoich sałatkach. Zielony z rukiew wodną, rukolą, ogórkiem i pietruszką, czerwony z pomidorami i papryką, fioletowy z burakami, sałatą i czerwoną kapustą, pomarańczowy z marchewką, biały z cebulą, czosnkiem i rzodkiewką. Będziesz miał bardziej atrakcyjne i bogate w wartości odżywcze danie.
8. Przygotowanie
Kolejną zaletą sałatek jest ich łatwe i szybkie przygotowanie. Nawet jeśli nie jesteś asem w kuchni, możesz z łatwością przygotować smaczną, pożywną, niskokaloryczną, wieloskładnikową sałatkę, dzięki której Twoja utrata wagi będzie prawdziwa i trwała.
Zobacz także:
- Przepisy na sałatki na lato
- Proste wegetariańskie przepisy na pracowite dni
- Znaczenie ćwiczeń w utracie wagi
- Jak zwiększyć metabolizm i ułatwić utratę wagi
- Lekkie sałatki, które pomogą Ci schudnąć
- Zdrowe sałatki na cały rok