Share the post "3 przepisy na lasagne w Thermomixie"
- Share the post
Lubisz lasagne i masz Thermomix? W takim razie mamy dla Ciebie idealną propozycję.
Wypróbuj kilka przepisów na lasagne w Thermomixie. Oto one.
Lasagne w Thermomixie: 3 przepisy
1. Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
Przepis pochodzi z bloga Bimby i siostry. Oto, czego potrzebujesz.
- Składniki -
Do lasagne:
- 15g pietruszki
- 100g sera
- 150g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50g oliwy z oliwek
- 350g kurczaka, pokrojonego na kawałki
- 150g kawałków pomidora
- 50g białego wina
- 1 wywar z kurczaka
- Pieprz do smaku
- 200g szpinaku (może być mrożony) rozmrożony i odsączony
- Sól i płatki do lasagne do smaku
Dla sosu beszamelowego
- 600g mleka
- 10g oliwy z oliwek
- 40g mąki
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Sposób przygotowania
- Umieść pietruszkę w Thermomixie, siekaj ją przez 3 sekundy na prędkości 7 i odstaw na bok.
- Następnie umieść ser w misce i posiekaj go za pomocą 2-3 turbo uderzeń i odstaw na bok.
- Następnie umieść cebulę, czosnek i oliwę z oliwek w czystej misce i posiekaj przez 5 sekund na prędkości 5.
- Sauté przez 5 minut, w waromacie, na prędkości 1.
- Odłóż połowę gulaszu na bok. Dodaj kurczaka, pomidora, wino, bulion z kurczaka oraz pieprz i zaprogramuj 15 minut w 100ºC, na opcji odwróconej łyżki.
- Następnie rozdrobnij kurczaka przez 6 do 8 sekund, na opcji odwróconej, na prędkości 4. Dodaj zarezerwowany sos i wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie w pyrexie umieść 1/3 mieszanki z kurczaka, po czym ułóż warstwę płatów lasagne, a następnie resztę kurczaka. Zakończ tę warstwę połową zarezerwowanego sera.
- Nie myjąc szklanki, dodać zarezerwowane sauté, szpinak, sól i sauté przez 15 minut, w 100ºC, w odwrotnej łyżce.
- Rozgrzej piekarnik do 180º C.
- Następnie, w pyrexie, dodaj warstwę arkuszy lasagne i zalej szpinak na wierzchu i odstaw.
- W Thermomixie przygotuj sos beszamelowy. Wystarczy dodać wszystkie składniki sosu i zaprogramować 7 minut w 90ºC na prędkości 4.
- Nałóż część beszamelu na szpinak i ułóż ostatnią warstwę płatów lasagne. Wykończ pozostałym beszamelem i posyp pozostałym serem.
- Zapiekaj w piekarniku przez około 20-25 minut.
2. Lasagne sojowa
Dla tych, którzy wolą opcję wegetariańską. Przepis znajduje się na blogu Happy Food Happy People.
- Składniki -
Dla lasagne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g pieczarek
- 1 pomidor
- 150g pulpy pomidorowej
- 1 filiżanka granulowanej soi
- 1 liść laurowy
- 30g oliwy z oliwek
- Sos sojowy, sól i oregano do smaku
- Ugotowane wcześniej płaty lasagne i sok z cytryny do smaku
Dla beszamelu
- 500g mleka sojowego (naturalnego)
- 90g skrobi kukurydzianej
- 25g oliwy z oliwek
- Sól i gałka muszkatołowa do smaku
- Sposób przygotowania
- Zacznij od namoczenia granulowanych ziaren soi. Mocz przez co najmniej 30 minut w trzykrotnej ilości wody (ilość soi), soku z cytryny, sosie sojowym i liściu laurowym.
- Następnie umieść grzyby, cebulę i czosnek w Thermomixie i siekaj przez 10 sekund na prędkości 3, a następnie 1/2.
- Dodaj oliwę z oliwek, obrane pomidory i pulpę pomidorową i siekaj przez 20 sekund na prędkości 7.
- Następnie zaprogramuj 7 minut w temperaturze 100º C na prędkości 2.
- Dodaj odsączoną soję i liść laurowy. Dopraw odrobiną sosu sojowego, oregano i soli i zaprogramuj 8 minut w 100º C, na prędkości 1 i 1/2. Następnie odstawić na bok.
- Nie myjąc miski, dodaj wszystkie składniki na sos beszamelowy i gotuj przez 10 minut w 90º C na prędkości 4.
- Następnie umieść warstwę sosu beszamelowego na dnie pyrexa, a następnie warstwę arkuszy lasagne i kolejną z sosem sojowym. Powtarzaj, aż uzyskasz trzy warstwy i zakończ ostatnią warstwą arkuszy lasagne, pokrytą Béchamel. Możesz posypać serem, bułką tartą lub drożdżami piwnymi, jeśli chcesz.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220º C przez 30 minut.
3. Lasagne z dorsza i cukinii
Bardzo zdrowa opcja, z bloga Prazeres Saudáveis.
- Składniki
- 500g cukinii pokrojonej wzdłuż na cienkie plasterki
- 500g dorsza namoczonego i rozdrobnionego
- 150g sera niskotłuszczowego
- 3 ząbki czosnku
- 30g oliwy z oliwek
- 200g okruchów krewetek
- 400g wody
- 800g mleka bez laktozy
- 70g mąki ryżowej
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Sposób przygotowania
- Umieść cukinię w waromie, nie zakrywając całkowicie otworów, aby umożliwić przepuszczanie pary. Umieść dorsza na tacy w waromie i odstaw.
- Następnie umieść ser w Thermomixie i ucieraj przez 10 sekund na prędkości 9, po czym wyjmij i odstaw.
- Następnie umieść czosnek i oliwę z oliwek w misce do mieszania i siekaj przez 8 sekund z prędkością 5, a następnie smaż przez 3 minuty na prędkości 1 w waromie.
- Dodać okruchy krewetek i smażyć przez 2 minuty na prędkości 1. Wyjąć i odstawić na bok.
- Następnie w misie miksera z tacą umieścić wodę i naczynie Varoma i ustawić program na 15 minut na Varomie, prędkość 2. Pod koniec tego czasu wyjąć i odstawić na bok.
- Teraz na sos. Umieść mleko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową w czystej szklance i zaprogramuj 8 minut w temperaturze 90º C na prędkości 4.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200º C.
- Na koniec zmontuj swoją lasagne. Posmarować pyrex oliwą z oliwek i ułożyć warstwę plastrów cukinii, następnie kolejną warstwę mieszanki dorsza i krewetek, następnie posypać odrobiną startego sera i przykryć warstwą sosu.
- Powtarzać do wyczerpania wszystkich składników, kończąc warstwą cukinii, sosu i startego sera.
- Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200º C przez około 15 minut na au gratin. Możesz towarzyszyć jej z miłą sałatką.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Lasagne z tuńczykiem: Przepisy pełne smaku
- Lasagne z kurczakiem: Przepisy na wszystkie smaki
- Lasagne z warzywami: 2 przepisy, których nie można przegapić
- Lasagne: Przepisy z Włoch na cały świat
- Przepisy z Thermomixa: Wszystko, co musisz wiedzieć