Share the post "Muffinki marchewkowe: słodkie przepisy... ale zdrowe!
- Share...
Dla jednych są to babeczki, dla innych muffinki, a dla jeszcze innych po prostu muffinki.
Nazwy na bok, łączy je to, że są to małe ciastka, które zachwycają tych, którzy nie mogą się oprzeć słodkościom.
A każdy znajdzie coś dla siebie. O niektórych z nich już opowiadaliśmy, a mianowicie o muffinach czekoladowych (prawdziwy przysmak), pomarańczowych, a nawet owsianych.
Ale oczywiście nie można było pominąć tradycyjnych muffinów marchewkowych. I jeśli myślisz, że są one naładowane kaloriami, to jesteś w błędzie. Wybraliśmy kilka bardzo zdrowych przepisów.
4 Przepisy na ciasto marchewkowe.
1. Muffinki z marchewką i mąką ryżową (bez glutenu i laktozy)
Ten przepis na muffiny marchewkowe pochodzi od dietetyka Joana Papel i obiecuje, że zachwyci każdego. Wypróbuj go i zobacz, co ci powiemy.
- Składniki
- 2 jajka
- 2 duże starte marchewki
- 1 + ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki cukru brązowego lub brązowego
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka nasion chia
- skórka z ½ cytryny
- 1/3 szklanki napoju roślinnego (bez dodatku cukru)
- Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180º.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze oprócz nasion chia i skórki z cytryny. Zmiksuj wszystko, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj nasiona chia i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Formy do muffinów wysmaruj olejem kokosowym.
- Rozprowadź ciasto w poszczególnych formach i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180º.
2. Muffinki marchewkowe (bez cukru)
Tak, to prawda. Ale nawet "bez cukru" są pyszne. Przepis pochodzi z bloga Today For Dinner.
- Składniki -.
- 2 duże surowe marchewki
- 1 filiżanka pełnoziarnistych płatków owsianych
- 1 filiżanka migdałów ze skórką
- 1 filiżanka sułtanek
- 5 daktyli
- 1 dojrzały banan
- ½ szklanki oleju arachidowego
- Metoda przygotowania -.
- Zacznij od zmielenia płatków owsianych w robocie kuchennym i odstaw w misce.
- Następnie posiekaj migdały, aż uzyskasz mąkę i dodaj do wcześniej zmielonych płatków owsianych.
- Następnie posiekaj marchew, sułtanki, banana i daktyle. Dodaj marchew, rodzynki, banana i daktyle do mieszanki i mieszaj, aż uzyskasz ciasto.
- Ciasto jest gotowe, teraz wystarczy upiec w piekarniku, nagrzanym do 200º C, w foremkach do muffinek, przez około 30 minut.
- Kiedy będzie gotowe, wyjmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podawać z naturalnym jogurtem greckim.
3. Bezglutenowe muffiny z jabłkami i marchewką
Tę propozycję znaleźliśmy na blogu Casal Mistério. Oto, czego potrzebujesz.
- Składniki.
- 1 jajko
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 filiżanki rozgniecionego dojrzałego banana
- ¼ filiżanki galaretki z agawy (możesz też użyć syropu klonowego lub miodu)
- 1 starte jabłko
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 filiżanka startej marchewki
- 1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 1 filiżanka + 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej
- ¼ szklanki posiekanych surowych orzechów włoskich (na wierzch)
- Jak przygotować -.
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 190º C i natłuść (lub wyłóż) foremki do muffinek.
- Następnie w misce wymieszaj jajko, puree bananowe, galaretkę z agawy (lub syrop klonowy lub miód) i oliwę z oliwek.
- Następnie dodaj starte jabłko, brązowy cukier, wodorowęglan sody, sól i cynamon i dobrze wymieszaj.
- Dodaj również mleko migdałowe i wymieszaj.
- Następnie dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy.
- Na koniec dodać płatki owsiane, mąkę migdałową i mąkę bezglutenową i dobrze wymieszać.
- Rozdziel ciasto między foremki do muffinek (wypełnij do samej góry) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piec w piekarniku przez 30 do 35 minut lub do uzyskania złotego koloru (sprawdzić stopień upieczenia wykałaczką).
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przechyl je na jedną stronę, aby całkowicie ostygły, a gdy będą całkowicie chłodne, wyjmij je z piekarnika.
4. Pierogi z marchewką, żytem i imbirem
Ten pochodzi z bloga Compassionate Cuisine.
- Składniki -.
- 180g mąki (użyj połowę mąki pszennej pełnoziarnistej i połowę żytniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 120ml mleka (możesz użyć mleka sojowego, jeśli wolisz)
- 110g cukru demerara
- 120ml oliwy z oliwek1 filiżanka startej marchewki
- 1 łyżka octu
- Sposób przygotowania
- Wyłóż metalowe patelnie do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść metalowe patelnie do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu muffinów.
- Następnie przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i imbir.
- Osobno, w innej misce, wymieszaj razem cukier, oliwę z oliwek, mleko i startą marchewkę. Następnie dodaj tę mieszankę do mieszanki mąki i dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj ocet i wymieszaj.
- Podziel ciasto między formy i posyp posiekanymi orzechami laskowymi, jeśli chcesz.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Następnie wyjąć z formy i podawać.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Muffiny pomarańczowe: 3 proste i smaczne przepisy
- Muffiny czekoladowe: małe "grzeszki
- 4 przepisy na muffiny owsiane
- Dowiedz się, jak zrobić babeczki z tych 6 przepisów