Share the post "13 właściwości curry"
- Podziel się...
Nie ma jednak jednego przepisu. Odmiany zależą trochę od producenta do producenta, choć te składniki są niemal zgodne, istnieje kilka rodzin curry.
Ponieważ ta przyprawa jest mieszanką kilku, jej korzyści są wielorakie, a smak egzotyczny.
13 korzyści z curry, o których powinieneś wiedzieć
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. działanie przeciwnowotworowe
Im więcej kurkumy, tym lepiej dla Twojego zdrowia. Ta przyprawa z rodziny szafranów ma działanie antynowotworowe, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu. Jest sprzymierzeńcem w walce z rakiem prostaty, piersi i przełyku.
2. Przeciwko reumatoidalnemu zapaleniu stawów
Silnie przeciwzapalne, curry powinno być spożywane przez osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów. Przyprawa ta pomaga zmniejszyć stan zapalny, poprawiając tym samym stan bólu.
4. Silny układ odpornościowy
Pieprz zawiera kapsaicynę, która ma moc antybakteryjną i antyoksydacyjną, dzięki czemu organizm jest bardziej odporny na zewnętrzne agresje.
6. Przyspiesza metabolizm
Poprzez mieszanie termogenicznych pokarmów (curry, pieprz...), curry pomaga przyspieszyć metabolizm i promować utratę wagi poprzez podniesienie temperatury ciała.
7. Zwiększa przepływ krwi
Im ostrzejsza, tym większe bombardowanie krwi w krwiobiegu.
8. Płaski brzuch
Curry pochłania gazy, zapobiegając wzdęciom i czyniąc brzuszek płaskim.
9. Zapobieganie chorobie Alzeimera i demencji
Kurkumina, składnik curry, zapobiega rozprzestrzenianiu się blaszek amyloidowych i niszczeniu połączeń między komórkami mózgu.
10. Zwalcza marskość wątroby
Według pewnego badania kurkumina, obecna w curry, blokuje białko związane z rozwojem marskości wątroby.
11. Dobre dla diabetyków
Szafran, związek zawarty w curry, pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, co czyni go dobrą przyprawą dla diabetyków.
12. Detoksykator
Ponieważ zawiera kolendrę, curry pomaga odtruć organizm z toksycznych metali, takich jak ołów i rtęć.
13. Dobre na trawienie
Mieszanka przypraw ułatwia proces trawienia, dając komfort.
Niektóre wskazówki
- Ponieważ jest to mieszanka kilku mocnych przypraw, curry powinno być spożywane najlepiej raz w tygodniu;
- Doskonale komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi i zupami;
- Kurczak to jedno z najczęściej stosowanych połączeń. Oto kilka przepisów.
Pobierz spersonalizowany plan diety tutaj !
Zobacz także:
- Żywność termogeniczna: spalaj kalorie podczas jedzenia
- 7 Przyprawy, które pomagają schudnąć
- Cynamon: właściwości i przepisy
- Dlaczego imbir odchudza?