Share the post "Przepisy na smażonego kurczaka na prima aprilis"
- Podziel się...
Są takie dni, kiedy po prostu mamy ochotę wziąć "sztamę" z naszą dietą i popełnić kilka pecetowych błędów. Te przepisy na smażonego kurczaka sprawią, że twoje usta nabiorą wody, ale nie przesadzaj.
Jeśli nie chcesz narażać swojej linii, wypróbuj te pyszne przepisy na smażonego kurczaka na sporadyczne okazje lub na tak zwany "niegrzeczny dzień".
Ciesz się swoim posiłkiem!
Przepisy na smażonego kurczaka
Nigella's Fried Chicken
Słynna brytyjska szefowa kuchni Nigella Lawson przedstawia w swojej książce "Nigella's Delights - Nigella Bites" przepis na smażonego kurczaka, którego można zjeść i płakać o więcej.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- Składniki (dla 2 osób) -.
- 2 udka z kurczaka + 2 nogi
- 500 ml mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Chleb tarty z rozmarynem i czosnkiem
- Mąka
- 1 ubite jajko
- Olej do smażenia
- Metoda przygotowania
Mleko umieszczamy na patelni i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy oczyszczonego ze skórek kurczaka i gotujemy przez około 30 minut, aż kurczak będzie dobrze ugotowany.
3. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka z mleka i pozwól mu trochę ostygnąć.
4. Następnie obtoczyć kurczaka w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
4. Kurczaka smażymy na bardzo gorącym oleju, aż skóra będzie złota i chrupiąca.
5. Podawać z sałatką i białym ryżem.
Kurczak pieczony z sosem miodowo-musztardowym
Wypróbuj ten przepis z magazynu Caras i poczęstuj się nieodpartym przysmakiem dla fanów przepisów na smażonego kurczaka.
- Składniki
- 600g piersi z kurczaka
- 1 Cytryna
- 2dl białego wina
- Mąka pszenna
- Skrobia ziemniaczana
- Olej do smażenia
- 75g łagodnej musztardy
- 50g Czysty miód
- 5 łyżek stołowych brandy
- 1 łyżka nasion sezamu
- 3 łyżki stołowe pokrojonych migdałów
- 4 łyżki stołowe posiekanych pistacji
- Metoda przygotowania
1. Mięso pokroić na małe kawałki.
2. Kurczaka umieścić w pyrexie i doprawić sokiem z cytryny i białym winem.
3. Przykryj pojemnik folią cling i przechowuj w lodówce przez noc.
4. Kawałki mięsa odsączamy, osuszamy papierem kuchennym i obtaczamy w mieszance mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej.
5. Kurczaka usmażyć w dużej ilości wrzącego oleju.
6. Odsączamy nadmiar tłuszczu na chłonnym papierze.
7. W międzyczasie przygotować sos. Do małego rondelka wlać musztardę, dodać miód i brandy.
8. Podgrzewać na małym ogniu i zalać kurczaka.
9. Posypać ziarnami sezamu, lekko podprażonymi płatkami migdałów i pistacjami.
10. Kurczaka podawaj na zimno lub na ciepło.
Smażony kurczak z sosem teriyaki
Po wypróbowaniu tego przepisu ze strony great recipes, na pewno będziesz chciał zrobić to jeszcze raz. Przygotuj się na eksplozję smaków.
- Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki stołowe japońskiej sake
- Sól
- Papryka chili
- Olej
- Metoda przygotowania
1 . Zacznij od trybowania i oczyszczenia piersi z kurczaka. Pokrój ją w drobną kostkę i dopraw do smaku.
2. Na patelni umieścić trochę oleju i dobrze rozgrzać.
3. Następnie na dużym ogniu na patelni umieścić kostki z piersi kurczaka i podsmażyć je z sosem shoyu, mirinem i sake. Wszystko razem wymieszać, aż zacznie odparowywać.
4. Następnie dodajemy cukier. Włączyć całą mieszankę i gotować, aż stanie się rodzajem karmelu.
5. Gdy to nastąpi, zdejmij kurczaka z ognia i podawaj na miejscu, bardzo gorące.
Skrzydełka z kurczaka z sosem barbecue
Jeśli lubisz typowo amerykańskie smaki, koniecznie wypróbuj w domu te skrzydełka z kurczaka z sosem barbecue zaproponowane przez Filipę Gomes, z kanału Kuchnia 24. To jeden z wielu przepisów na smażonego kurczaka, który zachwyca najbardziej łakomych.
- Składniki
Kurczak
- 600 gr Skrzydełka z kurczaka
- 3 suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka deserowa papryki
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1 cytryny
- Mąka
- Olej
- Pietruszka
- Sól
Sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka stołowa papryki
- 2 łyżki stołowe brandy
- 1 łyżka stołowa sosu angielskiego
- 8 łyżek sosu pomidorowego
- Sól
- Metoda przygotowania
1. Zacznij od doprawienia skrzydełek z kurczaka sokiem z cytryny, solą, posiekanym czosnkiem, papryką i chili, wymieszaj wszystko razem i pozwól, by nabrało smaku.
2. W międzyczasie przygotować sos barbecue. Zacznij od rozgrzania patelni z oliwą z oliwek podczas obierania cebuli.
3. Zetrzeć cebulę na patelnię, dodać brązowy cukier i pozwolić na lekkie skarmelizowanie, a następnie dodać starty czosnek.
4. Dodaj paprykę, brandy, sos angielski, sól i sos pomidorowy i pozwól, aby przez chwilę się dusił.
5. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, siekamy pietruszkę i dodajemy ją do miski z mąką.
6. Dobrze wymieszać i obtoczyć w tej mieszance obie strony skrzydełek.
7. Następnie usmażyć skrzydełka z kurczaka.
8. Na koniec podaj kurczaka z miseczką sosu barbecue.
Słodko-kwaśny kurczak
Ten przepis pochodzi również ze strony receitas ótimas i obiecuje, że będzie równie pyszny i nieodparty jak smażony kurczak z sosem teriyaki.
- Składniki
Dla kurczaka
- 1/2 kg udek z kurczaka bez kości
- Olej
- Sól i pieprz do smaku
Dla sosu słodko-kwaśnego
- 1/2 cebuli
- 50 ml białego octu
- 30 ml sosu sojowego
- 30 g cukru
- 50 ml sosu pomidorowego
- 150 ml wody
- Olej
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Metoda przygotowania
1. Zacznij od przygotowania sosu.
2. Na patelni podsmażamy cebulę z odrobiną oleju.
3. Gdy się zrumieni, dodajemy po kolei resztę składników (biały ocet, sos shoyu, cukier, sos pomidorowy i wodę), ciągle mieszając, aby dobrze się obtoczyć.
4. Aby zagęścić sos słodko-kwaśny, dodaj dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej i mieszaj, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
5. Następnie przepuść sos przez blender lub za pomocą blendera ręcznego, tak aby zmielić cebulę.
6. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojone na kawałki udka z kurczaka, doprawiamy odrobiną soli i czarnego pieprzu.
7. Na koniec podsmażonego kurczaka zalać sosem słodko-kwaśnym i gotować kilka minut na wolnym ogniu.
8. Słodko-kwaśnego kurczaka podawaj na gorąco.
Pierś z kurczaka z miodem i sezamem
Maria João Barbeitos, z bloga As receitas lá de casa, rzuca nam wyzwanie, abyśmy wypróbowali przepis, który w jej domu cieszy się dużym powodzeniem.
- Składniki
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
- Sok z ½ cytryny
- Sól i pieprz
- 3 Białka jaj
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąka z Maizeny)
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli za mocny, to tylko 2)
- 3 ząbki czosnku, zmielone
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 szczypta imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Szczypiorek do smaku (opcjonalnie)
- Jak się przygotować
1. Zacznij od doprawienia kawałków kurczaka solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić.
2. W misce ubij widelcem lub druciakiem białka razem ze skrobią kukurydzianą i odstaw na bok.
3. W innej misce wymieszaj razem miód, sos sojowy, posiekany czosnek, nasiona sezamu i imbir.
4. Następnie na dużej patelni umieścić oliwę z oliwek i olej. Postawić na średnim ogniu i pozwolić się rozgrzać.
5. Gdy patelnia jest bardzo gorąca, obtocz kawałki kurczaka w białku i mieszance skrobi kukurydzianej i umieść każdy kawałek na patelni osobno, przewracając je, gdy ładnie się zrumienią.
6. Gdy będą już usmażone z obu stron, wyjąć kawałki kurczaka i ułożyć na półmisku. Powtarzaj proces, aż przygotujesz całe mięso.
7. Po ugotowaniu, dodajemy kurczaka z powrotem na patelnię, skrapiając go sosem miodowym i delikatnie mieszając.
8. 8) Niech się trochę zredukuje, wyjmij na naczynie do serwowania i posyp posiekanym szczypiorkiem. Można towarzyszyć mu z białym ryżem.
Zobacz także:
- 3 szybkie i pyszne przepisy na kurczaka
- 3 Przepisy na pieczonego kurczaka
- Przepisy na kurczaka w piwie
- Przepisy na Thermomix