Share the post "Gdzie zjeść najlepsze lody w Lizbonie?
- Share...
Nastawienie na zdrowe, bezsensowne odżywianie należy utrzymać, ale jest kilka sytuacji, które pozwalają uciec od zasad.
Przykładem są ciepłe, rozkoszne popołudnia pełne słońca i ciepła. Późne popołudnia na tarasie, wieczory, które pozostają ciepłe, spacery z bijącym słońcem i ogromny upał na plaży zawsze wołają o lody.
Spróbuj najsmaczniejszych i najbardziej oryginalnych smaków lodów w Lizbonie w ośmiu miejscach, które proponujemy poniżej.
8 NIEZAPOMNIANYCH MIEJSC NA LODY W LIZBONIE
1. CONCHANATA
Jest to lodowy klasyk i jeśli jeszcze go nie próbowałeś to brakuje Ci jednego z najlepszych miejsc na lody w Lizbonie. Smaki nie są innowacyjne, truskawka, wanilia, czekolada, migdał i karmel to niektóre z opcji. To, co robi różnicę, to syrop truskawkowy: naprawdę ręcznie robiony, musicie o niego poprosić.
Nie zapomnijcie zamówić conchanaty, dania, które zawiera cztery gałki lodów (jedna z kremem, trzy pozostałe do wyboru) i oczywiście syrop.
Gdzie: Conchanata | Avenida da Igreja, nº28 A, Lisboa
Cena: Około 5 euro za osobę
2. SURF
Kolejny lizboński klasyk, który wymaga odwiedzenia. Ze względu na swoją historię oraz pyszne i innowacyjne smaki, z których można wybierać, lodziarnia Surf jest bez wątpienia obowiązkowym miejscem na lody w Lizbonie.
Istnieje ponad 50 smaków lodów do wyboru, więc przygotuj się na spędzenie pół godziny próbując zdecydować, które z nich chcesz.
Albo spróbuj ich wszystkich, oczywiście. Ale nie zapomnijcie spróbować smaku kinder bueno (tak, istnieje i jest pyszny). Aby dopełnić smakowych rozkoszy, wystrój przestrzeni idzie w parze z tematem z krzesłami inspirowanymi lodami, a menu oferuje również pyszne naleśniki i gofry. Idealne na zakończenie letniego popołudnia.
Gdzie: Surf | Avenida Manuel da Maia, nº56, Lisboa
Cena: Około 6 euro za osobę
3. FRAGOLETO
W samym sercu centrum Lizbony znajduje się lodziarnia z nieskończoną ilością smaków, zawsze inspirowanych włoskimi lodami. Tutaj smaki są zawsze robione z sezonowych owoców, a dla tych, którzy są weganami lub mają nietolerancje pokarmowe, są różne opcje sojowe.
Możesz wybierać spośród bardziej tradycyjnych smaków, takich jak czekolada, truskawka i wanilia, lub bardziej innowacyjnych i kreatywnych opcji, takich jak imbir i miód, kasztan lub crocantino z rumem. Co je wszystkie łączy? W szklance lub w rożku, wszystkie są pyszne.
Gdzie: Fragoleto | Rua da Prata, nº61, Lisboa
Cena: Około 6 euro za osobę
4. VENEZIANA
Jest trochę ukryta na placu restauratorów, ale warto się tam wybrać, by poznać jedną z najstarszych lodziarni w Lizbonie. Od lat 30-tych Veneziana zachwyca Lizbończyków prawdziwie włoskimi, ręcznie robionymi lodami, całkowicie naturalnymi produktami i wszystkim, co można zjeść w małej, znajomej i przyjaznej przestrzeni.
Oprócz możliwości wyboru lodów w rożku lub w szklance, można (i należy!) spróbować dwóch specjalności tego miejsca: cassata (ciasto z sera ricotta wypełnione lodami śmietankowymi, truskawkami, czekoladą i kandyzowanymi owocami) oraz spaghetti (lody śmietankowe z sosem truskawkowym, co automatycznie przypomina spaghetti z sosem pomidorowym).
Gdzie: A Veneziana | Praça dos Restaurados, nº8, Lizbona; Avenida Sacadura Cabral, nº28 A, Lizbona; Rua Agostinho Neto, nº22 F, Lizbona
Cena: Około 5 euro za osobę
5. GIALLO
W Jardim da Parada, w Campo de Ourique, znajduje się jedno z najdoskonalszych i nie do pominięcia miejsc do jedzenia lodów w Lizbonie. W znajomej i przyjaznej przestrzeni sprzedają ręcznie robione włoskie lody o smakach, które doprowadzają do szaleństwa każdego, kto tam przyjdzie. Trudno wybrać, więc albo zamówicie wszystkie na raz, albo macie całkowitą gwarancję, że będziecie wracać tak długo, aż nie przegapicie żadnego smaku (a po tym wrócicie, żeby powtórzyć poprzednie, gwarantowane).
Masło orzechowe, maślany karmel, drewniany banan z ciemną czekoladą lub karob z pomarańczowymi nitkami to tylko niektóre z odważnych opcji.
Zawsze możesz też wyjść poza lody w rożku lub szklance i spróbować ich w koktajlach, na gofrach, w naleśnikach, a nawet z rogalikami. Zapomnij o swojej diecie i życzę powodzenia w wyborze!
Gdzie: Giallo | Rua Tomás da Anunciação, nº63, Lisboa
Cena: Około 5 euro za osobę
6. NANNARELLA GELATERIA
Nannarella sprowadza do Lizbony lody robione dokładnie według włoskiej receptury. To właśnie w tym celu właścicielka odbyła kilka kursów w Bolonii i teraz udaje jej się robić najsmaczniejsze i najbardziej tradycyjne lody możliwe w stolicy Portugalii.
Są tu cztery stałe smaki (truskawkowy, czekoladowy, waniliowy i poziomkowy) oraz smaki, które zmieniają się nie tylko po to, by sprostać owocom sezonowym, ale także by zagwarantować ciągłą innowację i uniknąć monotonii. Dlatego w zależności od czasu, jaki tam spędzicie, możecie znaleźć takie smaki jak oreo, tiramisu, jabłko z cynamonem i melonem czy mleko z kremem.
Gdzie: Nannarella Gelataria | Rua Nova da Piedade, nº68, Lisboa
Cena: Około 3 euro za osobę
7. SANTINI
Zaczęło się od miejsca w Cascais, ale szybki sukces wymagał rozszerzenia na inne części kraju. W Santini można wybierać spośród bardziej tradycyjnych smaków, takich jak orzech laskowy, czekolada czy karmel, a także odważniejszych i smaczniejszych opcji, takich jak acai z truskawką, dżem jajeczny z orzeszkami piniowymi czy gorgonzola z orzechami włoskimi.
Oprócz lodów jest tu wiele innych propozycji, których koniecznie trzeba spróbować. Dobrym przykładem są wyroby cukiernicze, takie jak naleśniki, gofry, koktajle czy tarta migdałowa. Są też smakowe bonbony, jak Brigadeiro, malina z mleczną czekoladą, passiflora z ciemną czekoladą czy truskawka z białą czekoladą.
Jeśli masz jeszcze miejsce, spróbuj też dżinów!
Gdzie: Santini | Możesz znaleźć wszystkie lokalizacje Santini tutaj
Cena: Około 5 euro za osobę
8. ARTISANI
Powstała w 2009 roku i od tego czasu odnosi sukcesy. Stworzyła już setki smaków lodów, ale w sklepach dostępnych jest tylko 18 do 25, przy czym te tradycyjne są stałe, a odważniejsze rotują. Tak więc smaki takie jak wanilia i straciatella są zawsze możliwymi opcjami, czekoladowe salami, tarta z kremem czy nutella nie zawsze mogą się znaleźć.
Jeśli kulki lodów w szklance nie są nastrojem dnia, są pyszne lody na patyku o tradycyjnych lub bardziej wyszukanych smakach z kombinacjami takimi jak orzech laskowy z polewą z białej czekolady, jogurt z polewą truskawkową lub gianduja z polewą z ciemnej czekolady.
Jeśli chcesz uciec jeszcze bardziej od tradycyjnych lodów w szklance, możesz zdecydować się na gofry, torty lodowe, naleśniki lub nawet koktajle.
Gdzie: Artisani | Wszystkie miejsca Artisani znajdziesz tutaj
Cena: Około 6 euro za osobę
Zobacz także:
- Gdzie przekąsić w Lizbonie?
- 5 restauracji w Lizbonie, w których będziesz chciał zjeść
- 10 najlepszych dachów w Lizbonie
- Najlepsze restauracje sushi w Lizbonie