Share the post "Spirulina: alga z supermocami?"
- Share...
Do naszej diety weszła zaledwie kilka lat temu i mimo swojej dziwnej nazwy wydaje się mieć wiele do zaoferowania.
Często nazywana algą lub mikroalgą, spirulina jest w rzeczywistości cyjanobakterią, która rośnie w tropikalnych i subtropikalnych jeziorach o wysokim pH, stężeniu kabornatów i wodorowęglanów i ma zdolność do fotosyntezy.
Bakteria ta od wieków była wykorzystywana przez mieszkańców Afryki Północnej, Meksyku i Azji jako podstawowe źródło ważnych składników odżywczych. Jednak dopiero w ostatnich kilkudziesięciu latach jej spożycie zyskało sławę i zwolenników na całym świecie.
Bogata w składniki odżywcze bakteria
Spirulina, o niebiesko-zielonym kolorze i spiralnym kształcie, zyskała w ostatnich latach popularność dzięki swoim właściwościom odżywczym i temu, że jest doskonałym sprzymierzeńcem w dietach odchudzających.
Uznawana za kompletne źródło pożywienia, ta pseudo mikroalga ma bardzo dużą zawartość białka, składającą się głównie z około 60-70% białka, a także dużą ilość chlorofilu i niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne do wzrostu i naprawy tkanek.
Spirulina zawiera również różne witaminy, minerały i naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i witamina E, które pomagają neutralizować wolne rodniki, zapobiegając z jednej strony uszkodzeniom komórek i przedwczesnemu starzeniu się, a z drugiej wzmacniając układ odpornościowy.
Jak możesz nam pomóc?
Ponieważ jest bogata w składniki odżywcze o wysokiej dostępności i łatwym trawieniu, spirulina jest uważana za superżywność zdolną do oferowania różnych korzyści zdrowotnych. Chociaż nadal potrzeba więcej badań, aby ustalić jej dowody naukowe, są to niektóre z głównych korzyści przypisywanych spirulinie:
- Redukcja złego cholesterolu.
- Złagodzenie objawów przedmiesiączkowych.
- Obniżone wysokie ciśnienie krwi.
- Ulga w alergiach.
- Wzmocnienie mechanizmów obronnych organizmu.
- Detoksykacja i eliminacja toksyn.
- Zwiększony poziom energii
- Pomaga w utracie wagi, ponieważ zwiększa sytość i wspiera kontrolę sytości.
- Poprawa zdrowia oczu.
Pomimo tych korzyści i faktu, że spirulina jest naturalną żywnością, nie wszyscy ludzie mogą spożywać tę mikroalgę, ponieważ istnieją pewne przeciwwskazania, których powinieneś być świadomy. Porozmawiaj z lekarzem przed włączeniem jej do swojej diety czy to w formie suplementu czy pokarmu.
Wskazówki dotyczące stosowania
Spirulina jest sprzedawana komercyjnie jako suplement diety lub jako żywność. Można ją znaleźć w postaci proszku, tabletek, kapsułek lub suszu i dodawać na przykład do smoothie, soków, jogurtów, zup lub sałatek.
Niezależnie od sposobu prezentacji, zawsze preferuj opcje organiczne uprawiane w kontrolowanych środowiskach, aby mieć pewność, że pochodzą z bezpiecznych źródeł.
Zalecana dzienna dawka
Chociaż można ją dodać do wielu przepisów, spirulina nie powinna być gotowana ani podgrzewana, aby nie straciła swoich wartości odżywczych. Zalecane dzienne spożycie to jedna do dwóch łyżeczek dziennie. Należy jednak pamiętać, że produkt ten powinien być spożywany jako część zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.
Zobacz także:
- Czy spirulina odchudza?
- 7 przeciwwskazań do stosowania spiruliny
- Poznaj korzyści płynące ze spożywania spiruliny
- Chlorella: prawdziwy superfood?